Deputaţi şi activişti socialişti au păzit noaptea tancul de la Corneşti. Iată ce zice ministrul Apărării

Un grup de deputaţi şi activişti socialişti a păzit noaptea trecută tancul-monument instalat la intrarea în localitatea Corneşti, raionul Ungheni. Aceasta după, ce potrivit acestora, preşedintele nou ales Igor Dodon ar fi aflat că oponentul său politic, ministrul Apărării Anatol Şalaru ar fi dat ordin să demonteze tancul.

A parvenit o informaţie, că Anatol Şalaru planifică în noaptea aceasta să scoată tancul de pe postamentul din localitatea Corneşti. Deputaţii PSRM Oleg Savva, Ghenadi Mitruc şi alţi activişti asigură paza de noapte a monumentului. Fascismul nu va fi admis. Vom ocroti istoria noastră şi memoria despre strămoşii noştri!”, se arată într-un mesaj al deputatului socialist Alexandru Nesterovschi.


La rândul său, ministrul Apărării Anatol Şalaru a comentat ironic iniţiativa activiştilor socialişti: „socialiştii de priveghi la tanc”.

Totuşi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, Anatol Şalaruu a făcut un apel „să ne luăm istoria înapoi”.

Desovietizarea și decomunizarea Republicii Moldova trebuie să continue. Tancurile sovietice, cu țevile tunurilor îndreptate spre Uniunea Europeană și NATO, trebuie duse la muzeu. Monumentele criminalului Lenin își au locul doar la groapa de gunoi a istoriei. Nu ne putem integra in Europa cu ajutorul tancurilor, simbol al ocupației sovietice, al execuțiilor in masă, al deportărilor in GULAG, al foametei organizate și al deznaționalizați. Dacă vrem să construim o societate nouă e necesar să ne debarasăm de acest balast al trecutului”, a scris ministrul.

Precizăm că, în septembrie 2015, Ministerul Apărării din Republica Moldova a demontat tancul „T-34” de pe teritoriul Brigăzii de Infanterie Motorizată „Ştefan cel Mare”. Atunci, Anatol Şalaru a declarat că „demontarea tancului este o dorință normală de a rupe o filă tristă din istoria Moldovei și de a aminti despre consecințele trecutului sovietic”.

„În Moldova avem patru monumente de acest fel și noi trebuie să depunem eforturi pentru ca acestea să nu glorifice trecutul sovietic trist al țării noastre”, a spus atunci ministrul.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.