Secretarul General NATO: Oficiul de Legătură NATO la Chişinău va fi civil și nu militar

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg, a precizat marţi, 29 noiembrie, că Oficiul de Legătură NATO de la Chişinău va unul civil și nu militar, iar Alianța Nord Atlantică respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

Declaraţia a fost făcută, după semnarea, împreună cu premierul Pavel Filip, a Acordului privind înfiinţarea unui Oficiu de Legătură NATO la Chişinău.

”Suntem focusați pe conlucrarea cu Republica Moldova. Stabilitatea și prosperitatea Republicii Moldova este importantă și pentru NATO”, a specificat Jens Stoltenberg. Potrivit Secretarului General NATO, Oficiul de Legătură NATO la Chișinău ar putea fi inaugurat în primăvara anului 2017.

La rândul său, premierul Pavel Filip s-a arătat convins că deschiderea acestui Oficiu va contribui la valorificarea potenţialului de cooperare cu Alianţa prin implementarea iniţiativelor existente, a unei comunicări despre programele NATO, precum şi a unor proiecte noi realizate cu sprijinul Alianţei.

În cadrul evenimentului, premierul a reiterat interesul ţării noastre pentru consolidarea dialogului politic și a cooperării practice cu Alianţa Nord-Atlantică în spiritul Parteneriatului pentru Pace şi în baza principiului neutralităţii constituţionale a Republicii Moldova.

„Obiectivele acestei cooperări sunt reflectate în prevederile Planului individual de acţiuni al Parteneriatului, IPAP, pe care ţara noastră îl implementează din anul 2006”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip la Bruxelles.

pavel filip nato

pavel filip nato

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.