Comisarul UE pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn, s-a întâlnit la Bruxelles cu premierul moldovean Pavel Filip, iar la finalul întrevederii a anunţat decizia UE de a aloca Republicii Moldova 45 de milioane de euro „pentru continuarea reformelor în beneficiul cetăţenilor”. Banii vor ajunge în Moldova în următoarele zile, a spus comisarul european.

Suport bugetar din partea UE pentru Moldova

Oficialul european a precizat că banii vor fi cheltuiţi „pentru reforme prioritare”: lupta contra corupţiei, depolitizarea instituţiilor statului, reforma sistemului bancar. Johannes Hahn a felicitat autorităţile de la Chişinău pentru semnarea Acordului cu FMI şi a reiterat importanţa asigurării unei colaborări constructive între Guvern şi preşedintele ales în interesul cetăţenilor.

La Bruxelles, premierul moldovean s-a întâlnit şi cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, vicepreşedinte al Comisiei Europene. Pavel Filip a menţionat că „Foaia de parcurs privind reformele prioritare” asumată în faţa UE, a ajutat autorităţile în obţinerea Acordului cu FMI, care, - spune prim-ministrul, - „este un certificat de încredere pentru noi”: „Guvernul acordă o importanţă deosebită procesului de elaborare a noii Agende de Asociere cu UE care va deveni parte integrantă a unui plan naţional de implementare a Acordului de Asociere pentru anii 2017-2019”, a menţionat premierul moldovean.

Şi Federica Mogherini a exprimat disponibilitatea UE de a susţine realizarea agendei de reforme, orientate spre îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor Republicii Moldova.

La întrevedere s-a discutat şi despre Reuniunea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova care va avea loc pe 12 decembrie 2016, iar premierul Pavel Filip i-a transmis Federicăi Mogherini invitaţia de a vizita Republica Moldova la începutul anului viitor.

Pavel Filip: „I-am spus lui Igor Dodon că intereseul nostru naţional este drumul european”

Marţi, la Bruxelles, premierul moldovean a fost primit şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. După victoria candidatului pro-rus, Igor Dodon, la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, premierul Pavel Filip a simţit nevoia să reconfirme la Bruxelles angajamentul ferm al Chişinăului de a continua reformele demarate cu sprijin european şi de a persevera în apropierea Moldovei de UE: „Credem în continuare în viitorul european al Republicii Moldova şi muncim în fiecare zi pentru atingerea acestui obiectiv, iar sprijinul Parlamentului European pentru perspectiva europeană a ţării noastre reprezentă o încurajare”, a menţionat Filip.

Referitor la alegerile prezidenţiale, Pavel Filip a spus că Republica Moldova are de învăţat câteva lecţii ca urmare a acestor alegeri, pentru a organiza mai bine procesul electoral în viitor: „Acum scopul este de a depăşi 'febra electorală', pentru a ne apuca de lucru. Am avut o discuţie cu preşedintele ales şi i-am spus că Guvernul este pregătit să coopereze în interes naţional, or interesul nostru naţional este continuarea reformelor, modernizarea şi drumul european”, a spus premierul.

Martin Schulz a reconfirmat sprijinul autorităţilor de la Bruxelles pentru parcursul european al Republicii Moldova, a spus că Parlamentul European are încredere în viitorul european al Moldovei şi a subliniat întreaga sa deschidere pentru dinamizarea parteneriatului Republica Moldova - UE.

Premierul moldovean a cerut asistenţă macrofinanciară din partea UE

La întrevederea avută cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, prim-ministrul Pavel Filip a dat asigurări că atât Guvernul, cât şi coaliţia majoritară din Parlament, sunt determinate să continue cursul european al Moldovei şi să implementeze reformele asumate: „Vom aprecia susţinerea dumneavoastră pentru solicitarea Republicii Moldova de a beneficia de asistenţă macrofinanciară din partea UE. Această asistenţă este complementară programului agreat cu FMI şi ne va permite să construim o economie prosperă şi să revenim în fruntea ţărilor Parteneriatului Estic”, a menţionat Pavel Filip. El a reiterat că investigarea celebrei fraude bancare constituie una dintre priorităţile Cabinetului de Miniştri şi toţi cei implicaţi urmează să fie sancţionaţi conform legii.

Jean-Claude Juncker a subliniat importanţa unei abordări complexe în consolidarea eficienţei instituţionale a Republicii Moldova, care să genereze schimbări pozitive în viaţa cetăţenilor.

După încurajările venite de la Bruxelles pentru Moldova, şi preşedintele României a declarat marţi că „România se va implica şi mai activ în procesul de integrare al Moldovei în UE”. Klaus Iohannisa a făcut anunţul după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a României: „Obiectivul nostru strategic este integrarea europeană a Republicii Moldova, susţinerea orientării clare, ireversibile a Republicii Moldova spre UE şi conectării proeuropene a Chişinăului". Liderul de la Bucureşti a mai spus că va fi creat un grup de lucru inter-instituţional, care va avea drept scop accelerarea procesului de integrare a Moldovei în UE.

Premierul Pavel Filip se va afla la Bruxelles până pe 30 noiembrie.

Deutsche Welle