ONG-urile pentru protecția animalelor: Statul nu are nicio intenție să închidă delfinariul

delfin1

Organizațiile pentru protecția animalelor consideră că din partea statului nu există nici o intenție de a închide delfinariile, iar deciziile Ministerului Mediului nu au ca scop decât populismul.

„Din păcate, la moment, nici ministerele, nici funcționarii, și nici deputații nu au întreprins nimic și nici nu intenționează să întreprindă ceva, pentru a întrerupe activitatea delfinariului. Din contra, localul a suportat niște modificări pentru perioada rece cu scopul de a prelungi permisiunea de întreținere a delfinilor. Atâta timp cât se dispută, delfinii suferă, iar proprietarii încasează banii. Legea propusă de Ministerul Mediului, trezește multe nedumeriri. Cine va verifica apa? Cât de des va fi schimbată ea? Care sunt sancțiunile pentru încălcarea acestei legi etc.? Știind cum lucrează serviciile veterinare nu cred în eficacitatea noii legi. Odată ce s-a permis activitatea delfinariului în lipsa specialiștilor în domeniu, iar condițiile actuale de întreținere a mamiferelor marine se consideră identice celor naturale, atunci despre ce s-ar putea discuta.

Valeriu Munteanu spunea într-un interviu că acest proiect de lege nu a fost criticat și polemizat. Dar cu o lună în urmă, noi am adresat Ministerului Mediului o scrisoare în care ne-am expus poziția față de acest proiect de lege. Acest proiect nu poate rezolva problema delfinariului și nu poate proteja mamiferele de exploatare și cruzime. E menționat că agentul economic nu va avea de suferit în urma elaborării proiectului de lege. Ceea ce înseamnă o formalitate în introducerea noilor norme pentru întreținere. Nici o condiție prevăzută de lege din Republica Moldova nu poate corespunde condițiilor naturale de existență a delfinilor” spune Karl Luganov, președintele organizației Societatea Umană

„În Republica Moldova este nevoie de interzicerea totală a activității delfinariului, fiindcă nici un delfinariu nu poate satisface condițiile de existență pe care le oferă natura. Problema nu este întreținerea delfinilor în apa de mare, problema este mult mai majoră.

În realitate se întâmplă astfel:

#1. Delfinii sunt dezlipiți de familiile lor.
#2. Ei sunt capturați brutal și în acest proces sunt uciși membrii familiilor lor.
#3. Delfinii capturați pentru delfinariu sunt copii de 2-3 ani (pe când ei ajung la maturitate sexuală la 6 ani).
#4. Sunt hrăniți cu pește mort înghețat
#5. Delfinii îndeplinesc trucajele nu din cauza că le place, ci pentru a primi hrană.
#6. Ei nu pot discuta.
#7. Permanent se află într-o depresie îngrozitoare.

Unicul loc unde pot trăi delfinii este largul mărilor și a oceanelor. În rest sunt spații tehnice amenajate conform legii.
Nu poate exista o închisoare a cărei condiție va fi libertatea” mai adaugă Karl.

Vedeți mai jos scrisoare trimisă de către Organizațiile pentru Protecția Animalelor

scrisoare3

scrisoare2

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente