„Modul în care am încercat să sprijinim dezvoltarea Republicii Moldova nu a fost foarte eficient, iar reputaţia Uniunii Europene a avut de suferit şi este un lucru pe care trebuie să-l schimbăm. Suntem cel mai mare donator, dar, în acelaşi timp, nu suntem cel mai vizibil partener. Oamenii ar trebui să înţeleagă că ceea ce facem este în interesul lor, pentru condiţii de viaţă mai bune, şi că nu este în interesul nostru să sprijinim vreun guvern anume. Uniunea Europeană nu judecă politicile şi declaraţiile, ci doar acţiunile”, a declarat Johannes Hahn.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după întrevederea cu premierul Pavel Filip, Johannes Hahn a sugerat că autorităţile de la Chişinău au înţeles greşit felul în care ar trebui să implementeze reformele.

„Reformele nu sunt lucruri pe care Moldova le face pentru a fi pe placul Uniunii Europene, ci pentru a-i ajuta pe cetăţeni. Reformele se fac pentru cetăţeni, nu pentru Uniunea Europeană. În acest proces, calitatea este crucială şi este important să fie implicată şi societatea civilă. Preşedintele, Guvernul şi Parlamentul trebuie să conlucreze, să facă reformele necesare nu pentru cei de la Bruxelles, nu pentru oricine altcineva, ci pentru cetăţenii Moldovei. Totodată, aceste reforme trebuie să includă ancheta legată de frauda din sistemul bancar, iar cei responsabili trebuie aduşi în faţa justiţiei”, a mai menţionat oficialul.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că este conştient de greşelile pe care le-au admis autorităţile de la Chişinău. În ciuda acestor carenţe, comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere a reconfirmat sprijinul comunităţii pentru ţara noastră. Johannes Hahn a dat asigurări că, până la sfârşitul anului, UE va aloca Republicii Moldova aproximativ 45 de milioane de euro în calitate de suport bugetar. În perioada 2007-2014, guvernul a primit peste 600 de milioane de euro asistenţă financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.