Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Diaspora cere Curții Constituționale să…

Diaspora cere Curții Constituționale să se expună referitor la limita de 3000 de buletine de vot pentru secțiile de peste hotare

Avocații diasporei nu au reușit să obțină dreptul presei de a transmite live ședința de judecată de astăzi în care instanța de judecată a respins cererea autorităților de a scoate acțiunea de pe rol și încetarea procesului.

După încheierea ședinței, Eduard Digore, unul dintre avocații diasporei a declarat că a ridicat excepția de neconstituționalitate a art. 49 alin.3 din Codul Electoral, care impune limita de 3 000 de buletine de vot pentru o secție de votare organizată peste hotarele țării.

Mâine, 29 noiembrie, ora 10.00, magistrata Judecătoriei sect. Centru, Djeta Chistol urmează să se expună asupra sesizării. Dacă va fi acceptată, sesizarea va fi transmisă Curții Constituționale care va decide asupra excepției de neconstituționalitate, iar procesul de judecată va fi suspendat până la examinarea de către CC.

„În cadrul sedinței de astăzi n-am reușit să obținem dreptul presei să transmită live ședința de judecată. Din păcate, prevederile legale în acest sens sunt defectuoase.

În schimb, cererea autorităților prin care se solicită scoaterea acțiunii de pe rol și încetarea procesului, a fost respinsă de instanța de judecată. De fapt, instanța, în mod absolut profesional și în strictă conformitate cu legea a dispus astfel. Acest lucru, vrea sa spună că dreptul Dvs la vot și încălcarea acestuia se va dezbate în cadrul unui proces conform rigorilor naționale și internaționale”, a declarat Eduard Digore.

ZdG a scris anterior că limita de 3 mii de buletine de vot a fost impusă în lege la 17 septembrie 2010, când Parlamentul a votat modificarea Codului Electoral, modificare propusă de fostul liberal Valeriu Nemerenco, actualul pretor al sectorului Buiucani.

Citiți și

(DOC) Deputatul care a propus limita de 3 mii de buletine de vot pentru diasporă