Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Părinții cer demisii! DGETS se…

Părinții cer demisii! DGETS se angajează să publice lista tuturor persoanelor implicate în scandalul produselor alterate

Un grup de părinți au protestat în fața Direcției generale educație, tineret și sport a municipiului Chișinău, solicitând demisia șefei DGETS și a tuturor persoanelor implicate în scandalul livrării produselor alimentare alterate la grădinițile din capitală. Protestatarii au scandat „Nu ne otrăviți copii!”, „Demisia!”, „Tverdohleb demisia!”, „Corupția ucide viitorul!”.

În fața părinților nemulțumiți a ieșit șefa interimară a DGETS, Valentina Cujbă, care a declarat că abia la 19 decembrie vor fi cunoscute numele persoanelor implicate în ilegalitățile care pun în pericol viața copiilor, asta pentru că atunci urmează să-și încheie activitatea Comisia de anchetă instituită de primarul general Dorin Chirtoacă. Totodată, aceasta s-a angajat să facă pubică lista persoanelor care vor fi găsite vinovate de depășirea atribuțiilor de serviciu. Ancheta internă va fi con­du­să de șeful Direc­ți­ei Sănă­ta­te, Mihai Mol­do­va­nu.

Solicitată să prezinte lista grădinițelor unde au fost livrate produse alimentare cu termen de valabilitate expirat, Valentina Cujbă a declarat că o astfel de informație dețin doar organele de urmărire penală care au autorizat interceptările telefonice.

În același timp, Valentina Cujbă a declarat că nu doar DGETS poartă răspundere în situația dată, dar și Centrul de Sănătate Publică care verifică și aprobă meniurile pentru două săptămâni înainte.

„Astăzi dvs veniți cu obiecții, revendicări doar la DGETS, dar sunt implicate și alte structuri”, a replicat Valentina Cujbă.

„Cât privește alimentația, aici sunt implicați mai mulți factori, nu numai Direcția generală care se ocupă de licitații. Este Centrul de Sănătate Publică, care coordonează meniurile pentru două săptămâni înainte și verifică calitatea produselor și alimentelor care ajung pe masa copiilor. Atunci când este cazul de intoxcație, primul semnal se ajunge la Centrul de Sănătate Publică. Noi nu am avut situații de intoxicație în masă”, a declarat Elena Vorotneac, purtător de cuvânt al DGETS.

Protestatarii au înaintat opt revendicări, printre care, pedep­si­rea tutu­ror per­soa­ne­lor impli­ca­te (func­țio­na­ri, direc­to­ri de gră­di­ni­țe, depo­zi­ta­ri, peso­na­lul medi­cal), demi­sia și sanc­țio­na­rea șefei DGETS, Tatia­na Nagnibeda-Tverdohleb, pen­tru ires­pon­sa­bi­li­ta­te și admi­te­rea peri­co­le­lor pen­tru sănă­ta­tea copi­i­lor, posi­bi­li­ta­tea de moni­to­ri­za­re a ali­men­ta­ți­ei în insti­tu­ți­i­le de învă­țământ de către repre­zen­tan­ții părin­ți­lor, orga­ni­za­rea sis­te­mu­lui de vide­o­mo­ni­to­ri­za­re în blo­cu­ri­le ali­men­ta­re a gră­di­ni­țe­lor și șco­li­lor.

Joi, 24 noiem­brie, ofi­țe­rii CNA au reți­nut 18 per­soa­ne, anga­ja­ți ai DGETS și agen­ți eco­no­mi­ci, care sunt bănu­i­te de tru­ca­rea lici­ta­ți­i­lor pri­vind livra­rea pro­du­se­lor alte­ra­te în insti­tu­ți­i­le pre­ș­co­la­re din Chi­și­nău. Pe nume­le aces­to­ra au fost emi­se man­da­te de arestCNA a publi­cat ste­no­gra­ma con­ver­sa­ți­i­lor agen­ți­lor eco­no­mi­ci și repre­zen­tan­ții direc­ți­i­lor, anga­ja­ți ai gră­di­ni­țe­lor și altor func­țio­na­ri impli­ca­ți în dosar.