Pavel Filip către Donald Tusk: „Am revenit la un ritm normal în relațiile noastre cu UE”

„Am revenit la un ritm normal în relațiile noastre cu UE. Este necesară și în continuare o maximă mobilizare pentru asigurarea implementării eficiente a Acordului de Asociere”, a menţionat Pavel Filip, luni, 28 noiembrie, în cadrul unei întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.

Întrevederea premierului Pavel Filip cu președintele Consiliului European Donald Tusk a vizat situația politică din Republica Moldova și prioritățile de reformă în contextul agendei europene.

Potrivit unui comunicat al Executivului, Donald Tusk a apreciat rezultatele obținute de autorități în realizarea angajamentelor asumate și voința fermă de a atinge obiectivele stabilite.

„Atât timp cât Republica Moldova rămâne interesată în promovarea reformelor, puteți conta pe susținerea mea personală și cea a instituțiilor europene”, a declarat președintele Consiliului European.

Totodată, prim-ministrul Pavel Filip l-a invitat pe președintele Consiliului Euopean, Donald Tusk să efectueze o vizită în Republica Moldova la începutul anului viitor.

Tot astăzi, la Bruxelles, Pavel Filip a avut o întrevedere cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, Comisar european pentru moneda euro şi dialog social.

Principalul subiect abordat în cadrul discuţiilor a vizat situaţia economică din Republica Moldova,  perspectivele de dezvoltare, ulterior încheierii Acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi respectiv modul în care realizarea acestei etape importante va impulsiona cooperarea cu UE pe anumite domenii.

Astfel, Pavel Filip a prezentat măsurile planificate în vederea restabilirii capacităţii bugetului de a sprijini implementarea obiectivelor de dezvoltare și sociale, asigurând totodată sustenabilitatea datoriei de stat.

La rîndul său, Comisarul Valdis Dombrovskis a confirmat disponibilitatea UE de a susţine aceste reforme, inclusiv prin oferirea unui program amplu de asistenţă macro-financiară în cazul în care va fi solicitată de Republica Moldova.

Asistenţa respectivă se oferă ca măsură excepţională în vederea susţinerii balanţei de plăţi şi prevede, atât o componentă de grant, cât şi una de împrumut. Republica Moldova a mai beneficiat de asistenţă macro-financiară din partea UE în perioada 2010-2012, urmare a crizei financiar-bancare internaţionale din anii precedenţi.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.