Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (DOC) Grija lui Candu pentru…

(DOC) Grija lui Candu pentru foștii șefi de stat: după plecarea din funcție vor avea automobil permanent, birou și asistent personal

După expirarea mandatului, fostul președinte al R. Moldova ar putea beneficia de pentru o perioadă de patru ani de birou și asistent personal. Totodată, acesta ar putea dispune de automobil permanent, „în limita stabilită de Guvern”. O inițiativă legislativă în acest sens a fost propusă la 23 noiembrie curent de către președintele Parlamentului Andrian Candu, colegul său de partid, Sergiu Sârbu, dar și deputații neafiliați Igor Vremea și Ștefan Creangă.

 Autorii proiectului de lege argumentează modifcările Legii privind asigurarea activității președintelui R. Moldova prin faptul că acestea „vor asigura o conlucrare eficientă cu un fost președinte și va permite acestuia să se dedice unei activități utile societății având experiența importantă a unui fost șef de stat”

proiect-de-lege

Actualmente, foștii președinți ai R. Moldova beneficiază de unele garanţii sociale în caz de expirare a mandatului, de demisie sau imposibilitate definitive de exercitare a atribuţiilor precum: pensie, asistenţă medical gratuită, tratament balneo-sanatorial gratuit, automobile la comandă, imunitate diplomatică şi asigurare a securităţii.

„În vederea eficientizării activităţii de colaborare cu un fost Preşedinte, experienţa căruia nu trebuie de neglijat, se propun unele modificări ce ţin de asigurarea cu mijloc de transport, birou şi asistent personal. Astfel, se propune de a asigura fostul Preşedinte cu automobil permanent, în limita stabilită de Guvern. Totodată se propune de a asigura fostul Preşedinte, pe o perioadă de 4 ani cu birou de lucru şi asistent personal”, își motivează aleșii poporului grja pentru  șeful statului.