Promo-LEX: Cel puțin 7 627 223 lei nu au fost reflectați în rapoartele financiare ale 11 concurenți electorali!

Concurenții electorali din cursa prezidenţială au omis reflectarea exhaustivă a cheltuielilor efectuate pe parcursul campaniei electorale. Astfel, Promo-LEX a estimat că cel puțin 7 627 223 lei nu au fost reflectați în rapoartele financiare ale celor 11 concurenți electorali.

Datele au fost prezentate luni, 28 noiembrie, în cadrul unui atelier de lucru privind finanţarea partidelor politice, organizat de Promo-LEX.

Astfel, potrivit Promo-LEX, majoritatea cheltuielilor nedeclarate se referă la retribuirea muncii personalului de campanie, dar și la recompensele voluntarilor, la publicitatea stradală sau mobilă, la publicitatea promoțională și, nu în ultimă instanță, la costurile de întreținere a sediilor de campanie.

Analiza efectuată de Misiunea Promo-LEX arată că veniturile totale declarate ale concurenților electorali au fost la acest scrutin prezidenţial de 59 426 475 lei.

Totodată, observatorii aumenționat că 94% din cheltuielile de campanie declarate, au fost destinate publicității, 2% au fost pentru evenimente publice, 2% – pentru transport, 1% – pentru voluntari/observatori.  Niciun concurent electoral nu a declarat cheltuieli de retribuire a muncii, de sondare a opiniei publice.

În concluzie, Misiunea Promo-LEX a remarcat mai multe nereguli în privința raportării financiare atât a grupurilor de inițiativă, cât și a concurenților, care nu au fost luate în vizor de subiecții electorali, fie în vederea aplicării sancțiunilor corespunzătoare, fie pentru a fi depuse contestații.

O analiză comparativă a situaţiei în țările din Parteneriatului Estic indică asupra experienței pozitive a Georgiei în domeniul electoral, care este un exemplu pentru celelalte țări din regiune, și scoate în evidență necesitatea Republicii Moldova de a avansa la capitolul transparenței finanțării campaniilor electorale.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.