CEC, acționată în judecată de Centrul de Investigații Jurnalistice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul de Investigații Jurnalistice a acționat în judecată Comisia Electorală Centrală pentru că în campania electorală instituția a limitat accesul jurnaliștilor la informații de interes public, cum ar fi listele de subscripție, dar și rapoartele financiare ale candidaților înscriși în cursa pentru prezidențiale. Prima ședință va avea loc pe data de 24 ianuarie 2017, la Judecătoria sectorului Centru. Dosarul va fi examinat de Ion Țurcan, fostul președinte al instanței.

La începutul lunii octombrie, Centrul de Investigații Jurnalistice a depus la Comisie o solicitare prin care a cerut acces la listele de subscripție depuse de grupurile de inițiativă pentru înregistrarea candidaților la funcția de președinte al Republicii Moldova. „Interesul față de acestea este determinat de polemicile din societate vizavi de corectitudinea desfășurării campaniei electorale. Considerăm că un eventual refuz nu ar putea fi motivat fiind invocate datele cu caracter personal. Ne asumăm responsabilitatea să nu divulgăm datele cu caracter personal conținute în documentele solicitate”, se arată în prima solicitare. Suplimentar la aceasta, jurnaliștii Centrului au expediat o altă solicitare prin care au confirmat din nou că-și asumă responsabilitatea să nu divulge datele cu caracter personal și să nu fotografieze documentele, scrie anticoruptie.md.

În răspuns, reprezentanții CEC au invocat protecția datelor cu caracter personal, adresându-se Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal.

O altă solicitare expediată la CEC viza accesul la rapoartele financiare ale tuturor candidaților la funcția de șef al statului, cu indicarea locurilor de muncă ale donatorilor. În replică, reprezentații Serviciului de presă al Comisiei au declarat că aceste date nu pot fi prezentate sub nicio formă, asta pentru că s-au înăsprit regulile de protecție a datelor cu caracter personal, pentru prevenirea intimidării donatorilor în campania electorală.

Publice anterior, datele despre locul de muncă, localitatea domiciliului și anul nașterii donatorilor electorali au fost hașurate de această dată. În pofida acestor impedimente, Centrul de Investigații Jurnalistice a descoperit mai multe cazuri curioase în listele de finanțatori electorali. Unii funcționari de stat au făcut donații mai mari decât veniturile obținute, alți donatori se numără printre beneficiarii unor licitații publice. Printre sponsorii acestei electorale se regăsesc preoți, prosperi oameni de afaceri și persoane cu trecut penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...