Francezii practic și-au decis viitorul președinte; „Prietenul lui Putin” a câștigat detașat alegerile dreptei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul premier François Fillon va fi candidatul dreptei la prezidențialele din Franța, după ce a obținut 68,5% din voturi în turul al doilea al primarelor dreptei, organizat duminică.

Potrivit primelor rezultate parțiale din 2.121 secții de votare, François Fillon l-a devansat clar pe adversarul său, fostul premier Alain Juppe, creditat cu 31,5% din voturi.

Fillon este împotriva terorismului islamic, el scriind o carte numită „Împotriva totalitarismului islamic”.

El favorizează apropierea diplomatică cu Rusia, consideră imperialismul american una din amenințările la adresa Europei și este împotriva căsătoriilor homosexuale.

De altfel, presa rusă nu și-a ascuns satisfacția săptămâna trecută după victoria lui Fillon în primul tur. Mass-media de la Moscova l-a prezentat ca pe un „candidat prorus”, un „remake francez al lui Donald Trump”, notând că o victorie a lui François Fillon la scrutinul de anul viitor „ar conveni foarte bine Moscovei”.

De altfel, chiar și Vladimir Putin l-a lăudat pe acesta, considerându-l drept „o persoană integră”. Cei doi s-au întâlnit de mai multe ori în perioada în care erau premieri în statele lor.

Din punct de vedere economic, François Fillon susține reformele care avantajează afacerile, precum tăierea unor taxe și își dorește o piață a muncii mai puțin rigidă, potrivit Financial Times.

Fillon este de asemenea un admirator al fostului premier britanic Margaret Thatcher.

Potrivit ultimelor sondaje, Fillon ar avea șanse serioase să câștige și președinția Franței și se va confrunta probabil cu naționalista Marine Le Pen, care chiar și galvanizată de victoria populistului Donald Trump în Statele Unite, va pierde în fața unui candidat al conservatorilor.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în luna aprilie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...