Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2016

Președintele Parlamentului optează pentru un mandat legal pentru negociatorii în procesul de reglementare a diferendului transnistrean

Președintele Parlamentului optează pentru un mandat legal pentru negociatorii în procesul de reglementare a diferendului transnistrean

Președintele Parlamentului Andrian Candu optează pentru setarea legislației naționale pentru a oferi negociatorilor confortul juridic necesar și împuterniciri corespunzătoare în procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

”Atât actualii, cât și foștii negociatori din partea Chișinăului spun că nu-și cunosc limitele legale, până unde pot discuta sau lua anumite decizii, riscând răspundere penală”, a menționat, astăzi, Andrian Candu la deschiderea Conferinței Internaționale ”Soluționarea conflictului transnistrean: Quo Vadis?”.

Președintele Parlamentului a amintit că anul acesta în Parlament a fost creată o platformă de dialog, unde sunt discutate subiectele de interes major ce țin de procesul de reintegrare. Totodată, el a menționat că regretă lipsa unei viziuni consolidate la subiectul transnistrean în Parlament.

”Am impresia că niciodată timp de 20 de ani nu ne-am dedicat serios acestui subiect ca să găsim soluții. Noi nu vorbim de cedări, dar de identificarea unui compromis, cu respectarea drepturilor omului atunci când vorbim despre proprietățile agricultorilor care nu au acces în stânga Nistrului sau despre școlile cu predare în limba română”, a declarat Andrian Candu.

Chiar dacă anul 2016 a fost cu evenimente și discuții, se finalizează fără soluții, a constatat Președintele Parlamentului. Potrivit lui, este necesară consolidarea capacităților instituționale ale Biroului pentru reintegrare, prin suplimentarea resurselor umane, financiare și atragerea expertizei internaționale.

Conferința Internațională ”Soluționarea conflictului transnistrean: Quo Vadis?” a fost organizată de Asociația pentru Politica Externă din Republica Moldova, cu suportul Black Sea Trust pentru Cooperare Regională, un proiect al German Marshall Fund al Statelor Unite ale Americii. La eveniment au participat experți naționali și internaționali în politică externă, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus