Marian Lupu, ales co-președinte al Adunării Parlamentare EURONEST

Marian Lupu va deține co-președinția alături de reprezentantul Parlamentului European, eurodeputatul Heidi Hautala. Decizia a fost  luată în condiții de consens absolut în cadrul ședinței Biroului Adunării, care s-a reunit la Strasbourg pe 23 noiembrie.

Potrivit unui comunicat de presă, Marian Lupu și-a propus, în calitate de co-președinte, să  asigure o prezență mai largă a Republicii Moldova pe agenda europeană. “Mi-am asumat un angajament ferm să contribui la promovarea parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv  prin intensificarea relațiilor pe linie parlamentară cu Uniunea Europeană”, a punctat Marian Lupu.

Liderul PDM a mai spus că, în calitate de co-preşedinte, va depune efortul în vederea atingerii obiectivelor AP EURONEST, în special, cel privind integrarea economică continuă, liberalizarea investițiilor și susținerea reformelor socio-economice a statelor partenere. ”Nu în ultimul rând, vom colabora pe dimensiunea libertăților fundamentale și drepturilor omului, fortificării statului de drept și promovarea cooperării culturale”, a mentionat Marian Lupu. La fel una dintre prioritățile pentru 2017 va fi identificarea unor mecanisme de includere mai larga a Republicii Belarus în circuitul de cooperare AP EURONEST.

Menționăm că AP EURONEST reprezintă dimensiunea de colaborare parlamentară dintre Uniunea Europeană și statele Parteneriatului estic și contribuie la promovarea și consolidarea integrării europene.

Instituția este constituită din deputați din statele Parteneriatului estic (Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina) și  deputați – reprezentanți ai Parlamentului European.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.