Actualitate

Primul pas pentru autostrada spre Moldova: Licitatiile pentru SF-ul si proiectarea celor 330 de km de drum de mare viteza pe ruta Ploiesti-Buzau-Bacau-Pascani, lansate oficial

Cele patru contracte licitate au o valoarea maximă estimată de 29 milioane de euro şi o durata de 24 de luni. Autostrada sau drumul expres cu o lungime de aproape 330 km are menirea să preia traficul pe ruta Nord-Sud, acolo unde se înregistrează cele mai mari valori a traficului din Moldova şi care în prezent se desfăşoară pe DN2, un drum naţional cu câte o bandă pe sens şi un acostament puţin mai lat folosit adesea de către şoferi drept încă o bandă de circulaţie – unul din drumurile naţionale cele mai periculoase după numărul de accidente.

Licitaţiile pentru drumul expres de mare viteză pe ruta Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani au fost lansate, joi, în SEAP, după mai bine de o luna de când Compania de Drumuri anunţă că a finalizat documentaţia şi la mai bine de un an de când se discuta public de această procedura.

Drumul expres sau Atuostrada spre Moldova pe direcţia Nord-Sud este unul din proiectele prioritare din recent adoptatul MasterPlan de Transport, cu o valoare estimată la circa 1,3 miliarde de euro (75% fonduri europene).

Deşi opinia publică, în special din Moldova, s-a axat mult pe autostrada Tg Mureş – Iaşi (Vest – Est) – şi ea o prioritate în MasterPlan – valorile de trafic din prezent pe ruta Nord-Sud, pe actualul DN2, sunt printre cele mai mari din ţară.

În plus, DN 2 (E85) e un drum care are oficial o singură bandă pe sens, dar cu un acostament puţin mai lat folosit adesea de către şoferi drept încă o bandă de circulaţie. Aceste aspecte, cuplate cu faptul că străbate numeroase localităţi şi şoferii depăşesc frecvent limitele de viteză, au făcut că DN2 să fie unul dintre cele mai periculoase drumuri naţionale din ţară. Doar în ultima săptămâna pe DN2 au avut loc cel puţin trei accidente soldate cu mai multe persoane decedate.

Autostrada sau drum expres? Vor fi studiate ambele variante

Potrivit informaţiilor publicate în SEAP, Compania de Drumuri a scos la licitaţie patru contracte pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate (SF) şi proiectarea pe patru tronsoane diferite, contracte cu o valoare totală estimată între 111 şi 131 milioane de lei (24,6 mil Euro şi 29 mil Euro).

Durata contractelor este de 24 de luni împărţită astfel:
– în termen de 14 luni se va realiza Studiul de Fezabilitate Final
– în termen 6 luni, după finalizarea studiului de fezabilitate (20 luni de la începere) se va realiza Proiectul Tehnic
– 4 luni pentru pregătirea documentaţiei de atribuire a contractului de execuţie lucrări

În cadrul realizării SF-ulului, contractantul va studia mai multe variante de traseu şi va analiză ambele variante de drum de mare viteză – autotostrada sau drum expres. Ulterior va stabili care este cel mai potrivit din punctul de vedere al raportului cost/beneficiu.

Tronsonul Ploieşti – Buzău

Lungimea estimată a tronsonului de drum este de 65 km.
Valoarea estimată fără TVA: între 23,032,579 şi 27,220,411 RON ( )

Tronsonul Buzău – Focşani

Lungimea estimată a tronsonului de drum este de 72 km.
Valoarea estimată fără TVA: între 24,468,250.57 şi 28,917,114.31 RON

Tronsonul Focşani – Bacău

Lungimea estimată a tronsonului de drum este de 110 km.
Valoarea estimată fără TVA: între 36,162,607.82 şi 42,451,887.44 RON

Tronsonul Bacău – Paşcani

Lungimea estimată a tronsonului de drum este de 82 km.
Valoarea estimată fără TVA: între 27,667,305.62 şi 32,479,141.38 RON

Conform informaţiilor din SEAP, ofertele care vor trebui depuse până pe 5 ianuarie vor fi evaluate conform unei grile complexe în care preţul ofertei va însemna doar 30%, o abordare complet diferită faţă de licitaţiile trecute în care preţul cel mai mic era singurul criteriu de atribuire.

Acum, în noile licitaţii, preţul este doar un sfert, restul fiind reprezentat în diferite proporţii de condiţii privind resursă umană specializată şi realizarea studiilor geotehnice. 

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *