Alimentaţia în şcoli este influenţată negativ şi de lipsa condiţiilor de păstrare a produselor alimentare, de deficitul de utilaj de bucătărie sau utilizarea unui utilaj învechit şi neorganizarea instruirilor pentru personal, scrie jc.md. Expert-Grup, cu suportul Fundaţiei Soros-Moldova, a elaborat un raport în care demonstrează că în R. Moldova copiii au parte de un meniu nesănătos la un preţ foarte mic. De exemplu, în Belarus valoarea alimentaţiei unui copil în grădiniţă pentru o zi constitui 4,36 euro, iar pentru un copil de creşă – 3,44 euro.

În România, pentru un copil de vârsta de grădiniţă, statul alocă 4,17 euro, iar la creşă – 2,98 euro. Cel mai mic preţ este la noi în republică: pentru grădiniţe din buget se alocă 2.61 euro, iar pentru creşe – 1.32 euro. Autoarea acestei analize, Tatiana Savva, ne-a explicat că aceste sume au fost echivalate pentru puterea de cumpărare (euro, dolar) în aceste ţări.

În municipiul Chişinău suma pentru alimentaţie în grădiniţe este de 18,70 lei, în unele grădiniţe părinţii achită încă patru lei în plus. Primăria acordă un ajutor financiar de la 2 lei până la 7 lei pentru unele instituţii preşcolare. Pentru a asigura o alimentaţie sănătoasă pentru un copil din creşe ar fi necesară suma de 30 de lei, iar pentru un copil din grădiniţe, precum şi pentru un elev – 35 de lei.

La baza acestui infografic stau calcule ale autorului, datele din „Recomandările pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova”, a Ministerului Sănătăţii, dar şi în „Evaluarea sistemului de învăţământ preşcolar şi definirea metodologiei de determinare a costului pentru serviciile educaţionale şi de îngrijire a copilului în Republica Moldova”, UNICEF Moldova, PWC Moldova, martie 2016.

Conform raportului stăm foarte prost şi la capitolul asigurarea blocurilor alimentare cu apă caldă, doar 65,4 % beneficiază de asemenea servicii. Peste 60% dintre blocurile alimentare au utilaj învechit, nu au condiţii de păstrare a alimentelor şi nici personal instruit. Factorii de risc nominalizaţi persistă de mai mulţi ani în instituţiile pentru copii şi adolescenţi şi influenţează negativ starea de sănătate a preşcolarilor şi elevilor.

Meniurile au drept scop acoperirea necesarului de calorii, nu neapărat şi calitatea acestora.