Potrivit responsabilului, este concluzia voluntarilor mai multor ONG-uri şi a activiştilor civici, care în perioada 23 septembrie – 6 noiembrie au efectuat o monitorizare a mai multor localuri din Chişinău şi Bălţi.

Aceştia au constatat că în 96% din localurile de alimentaţie publică legea este respectată, iar la intrare sunt afişe cu semnul unic de interzicere a fumatului. Totodată, în încăperile a 92% dintre cafenelele, barurile şi restaurantele supuse monitorizării nu s-a atestat fumatul, iar în 8% din localuri s-a constatat încălcarea legislaţiei de către proprietari.

Grupul voluntarilor şi activiştilor civici care a efectuat monitorizarea a evidenţiat că multe dintre unităţile de alimentaţie publică din Chişinău şi Bălţi nu respectă prevederile cadrului juridic privind eliberarea bonurilor fiscale atât la procurarea produselor de tutun, cât şi pentru alte produse şi servicii.

Localurile supuse monitorizării au fost selectate aleatoriu dintr-o listă de 682 de localuri din Chişinău şi Bălţi. Astfel, în capitală au fost monitorizate 120 de cafenele, 56 de baruri şi 28 de restaurante, iar în municipiul Bălţi monitorizării au fost supuse 16 cafenele, 11 baruri şi 4 restaurante.