Anume la propunerea lui Tănase, cu patru luni înainte de apariţia primei ordonanţe care viza sume mari din Federaţia Rusă, a fost modificată legislaţia în vederea stabilirii unui plafon la achitarea taxei de stat în instanţă. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a şi publicat anterior documentul proiectului, atrăgând atenţia asupra implicării lui Alexandru Tănase în spălările de bani prin judecătoriile moldoveneşti.

Or, dacă până în mai 2010, reclamanţii erau obligaţi să achite, la adresarea în instanţă, 3% din valoarea acţiunii, după această modificare taxa de stat a fost stabilită la maximum 25 de mii de lei, în cazul persoanelor fizice, şi de 50 de mii de lei, în cazul persoanelor juridice.

Despre aceasta scrie şi Ziarul Naţional, care a publicat recent un material despre „spălătorii” de miliarde, investigaţie care l-a deranjat pe Alexandru Tănase. Modificarea Legii taxei de stat „s-a făcut pentru a facilita accesul la justiţie”, a fost replica fostului ministru.

Fostul judecător de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, Victor Orândaş, cel care a legalizat prin trei ordonanţe, semnate în anii 2012 şi 2013, suma totală de 1,48 miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă, susţine că „nu e nicio spălare de bani în aceste dosare”. Orândaş îi răspunde, într-un fel, lui Alexandru Tănase, la propunerea căruia a fost modificată legislaţia în vederea stabilirii plafonului de maximum 25 de mii de lei pentru persoane fizice şi de 50 de mii de lei pentru cele juridice.

„În aceste dosare, legea nu a fost încălcată, judecătorii au adus bani la bugetul de stat din taxele de stat achitate de reclamanţi câte 25 000 de lei de fiecare”, a scris Victor Orândaş într-o postare pe Facebook, ca reacţie la investigaţia ZN.

De menţionat că au existat şi ordonanţe care, deşi au vizat sume de sute de milioane de dolari, magistraţii au dispus achitarea unor taxe de stat mai mici de 25 de mii de lei - de 15 şi chiar 10 mii de lei.

„Chiar CSM regretă că, dacă erau în vigoare acele 3% din legea veche, din suma încasată prin Ordonanţe, atunci bugetul R. Moldova ar fi primit 540 de milioane de dolari”, afirmă fostul judecător Orândaş care crede că, prin astfel de articole, „presa controlată încearcă să distragă atenţia cetăţenilor de la problema principală a Republicii Moldova - furtul miliardelor din buget şi sărăcirea completă a oamenilor”.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Adrian Popenco, a declarat pentru Ziarul Naţional că toate ordonanţele care vizează legalizarea a 18 miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă au fost ridicate de la toate instanţele de judecată din ţară, iar dosarul se află în proces de examinare.

Amintim că liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a atras atenţia încă anterior asupra faptului că Alexandru Tănase a elaborat, pe timpul când era deputat, un proiect de lege prin care a fost plafonată taxa de stat chiar în ajunul spălării miliardelor prin sistemul judecătoresc din Republica Moldova. 

„Prin acest document, a fost plafonată taxa de stat în litigiile patrimoniale, iar ca urmare, bugetul de stat a ratat 540 de milioane de dolari”, a declarat anterior liderul Platformei DA, care şi publicase textul proiectului de lege, precum şi stenogramele şedinţelor Parlamentului din 20 mai 2010. Cel care a insistat ca proiectul lui Tănase să fie votat cât mai urgent în lectura a doua este actualul preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, Ion Pleşca, iar preşedintele de atunci al Parlamentului, Mihai Ghimpu, a fost responsabil de această urgentare, a accentuat Andrei Năstase.

„RM a fost transformată de mafia lui Plahotniuc într-un recipient de spălare a banilor mafiei regionale. Pentru ca procurorii să ne demonstreze că acţionează liber şi nu la comanda cuiva, trebuie să fie investigate şi aspectele care au precedat pronunţarea renumitelor încheieri de spălare a miliardelor, când legea nu o permitea nici prin hotărâri judecătoreşti. Este vorba despre renumita modificare a Legii taxei de stat, ce a fost adoptată la 20.05.2010, prin care s-a plafonat taxa de stat în litigiile patrimoniale. Ştiţi cine a înaintat acest proiect de lege? Este o persoană foarte cunoscută şi aflată în funcţie înaltă de stat azi – Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale. Desigur că nu trebuie să ignorăm cine i-a fost complice şi cine a promovat insistent adoptarea acestui proiect. Ştiţi cine a fost? Un alt înalt funcţionar, care conduce de câţiva ani Curtea de Apel Chişinău – Ion Pleşca. Anume el a insistat asupra adoptării cât mai urgente a proiectului în a doua lectură, ca să intre cât mai grabnic în vigoare. Iar responsabil de această urgentare, care a susţinut-o este nimeni altul decât marele unionist – Mihai Ghimpu!”, scria Andrei Năstase, acum mai bine de o lună.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.