Potrivit declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, soţul Alinei Russu, Ghenadie Codreanu, activează în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, fiind consulul Republicii Moldova în capitala Franţei. El a fost remunerat, în 2015, cu 103.600 de lei. Cei doi soţi deţin un apartament de 70 de metri pătraţi, cu o valoare cadastrală de 836.620 de lei. Şefa Comisiei Electorale Centrale conduce un Mercedes Benz E 300, cumpărat în 2013, cu o valoare, conform documentului care certifică provenienţa proprietăţii, de peste 235 de mii lei. De cealaltă parte, soţul său a declarat un Mitsubishi Galant, cumpărat în 2001. Alina Russu mai deţine şi o afacere. Astfel, conform declaraţiei de avere, ea este proprietara Întreprinderii „Novosti” SRL, specializată în comunicare şi informare. În acelaşi timp, familia are un credit de 80.000 de lei, contractat în 2015, cu o rată a dobânzii de 17 la sută, scadent în 2017.

Potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, precum şi informaţiilor de pe site-ul bizzer.md, o persoană ce poartă numele Alina Russu mai este administratorul şi fondatorul companiei ”Nova Select” SRL. Şefa de la CEC şi reprezentanţii Serviciului de presă al instituţiei nu au fost de găsit pentru declaraţii. Alina Russu a fost numită în fruntea Comisiei Electorale Centrale în vara acestui an, fiind propusă de comunişti.

Chiar după primul exerciţiu electoral de când este în funcţie, mii de cetăţeni au semnat o petiţie online în care i-au cerut demisia, fiind nemulţumiţi de organizarea defectuoasă a alegerilor prezidenţiale peste hotare. Moldovenii din străinătate au parcurs sute sau chiar mii de kilometri până la cea mai apropiată secţie de votare şi, deşi au stat ore în şir la rând, mulţi dintre ei nu şi-au putut exercita dreptul constituţional. Întrebată de jurnalişti dacă îşi va da demisia după toate aceste învinuiri, Alina Russu a spus că nu comentează solicitări politice. 

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.