(video) Părinții din Chișinău: STOP corupției și taxelor ilegale în învățământ

28educatie_elevi_bacalaureat_international_w1638_h1092_q100
Foto: Ziarullumina.ro

Un grup de părinți acuză Ministerul Educației și instituțiile de resort că au transformat sistemul educațional într-unul din cele mai profitabile şi corupte sisteme. Potrivit acestora, corupția și colectările de taxe poartă un caracter sistemic și sunt prezente practic în toate grădinițele și școlile din Chișinău, iar mărimea sumelor solicitate diferă de la o instituție la alta, uneori și de cinci-șase ori. Cea mai gravă situație se atestă în Municipiul Chișinău, comparativ cu raioanele unde colectările de bani sunt mai rare și constituie, din spusele părinților, circa 20-25 de lei lunar.

Potrivit acestora, cu toate că mai mulți părinți au alertat Direcția Generală Educație, Tineret și Sport, presa și CNA despre existența unui sistem bine organizat de colectare a taxelor ilegale, prezentând și probe foto, audio, video, până în prezent, autoritățile nu au luat o atitudine consecventă în lupta cu acest fenomen.

Astfel, părinții au făcut un apel către demnitari de stat, inclusiv președintele ales al țării, să se implice în soluționarea problemelor existente în sistemul de învățământ.

Grupul de părinți cere elaborarea și implementarea strategiilor anticorupție în sistemul educațional, cu impact real, care să nu se limiteze doar la semnarea unui ordin de interzicere a colectărilor de bani, mediatizarea pe larg cazurilor de colectări ilicite depistate și a măsurilor aplicate în raport cu persoanele implicate.

Totodată, s-a cerut asigurarea unei finanțări adecvate pentru instituțiile de învățământ în funcție de necesitățile lor reale. Accentuându-se că guvernanții și parlamentarii au condiții de lux la serviciu și acasă, în deplasări, delegații oficiale ș.a., pe când copiilor nu li se asigură nici cel puțin minimul necesar, părinții fiind nevoiți să colecteze bani pentru produse igienice, apă potabilă, materiale didactice, jucării, lenjerie, reparații, terenuri de joacă, serviciile instalatorilor și electricienilor ș.a..

Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă unde s-a discutat despre corupție, ilegalități, lipsă de transparență, colectări ilegale de bani și alte probleme, care persistă în sistemul de învățământ.

Conferința integrală poate fi vizionată mai jos:

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente