Linkuri accesibilitate

Reformele și imaginea UE în țările Parteneriatului Estic


Șase din zece moldoveni preferă emisiunile realizate în Federaţia Rusă.

Parteneriatul Estic al Uniunii Europene – din care face parte Republica Moldova alături de alte cinci ţări din spaţiul fost sovietic – a constituit subiectul unei dezbateri astăzi la IDIS „Viitorul”. Moldova a semnat acordul de Asociere cu Uniunea Europeana în 2014, la fel și Ucraina şi Georgia, însă Republica Moldova este singura ţară din cadrul acestui proiect al Uniunii Europene care are regim liber de vize în spaţiul comunitar. Dar cât de bine a informat Uniunea Europeană populaţia despre ce anume înseamnă respectarea valorilor democratice ale Uniunii?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:35 0:00
Link direct

Când a iniţiat, cu aproape şapte ani în urmă, programul numit Parteneriatul Estic Uniunea Europeană şi-a propus să accelereze reformele economice şi combaterea corupţiei în cele şase state membre ale acestui proiect. Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea de la târg, constată experţii specializaţi pe tematica europeană. Reformele stagnează, corupţia înfloreşte, iar cetăţenii din ţările Parteneriatului Estic ştiu prea puţin despre asistenţa oferită de Uniunea Europeană.

În cazul Republicii Moldova aceste constatări sunt probate de cel mai recent Barometru al Opiniei Publice. Potrivit cercetării, opt din zece persoane cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită, şapte din zece se plâng de dominarea corupţiei, iar cota de simpatie pentru viitorul european scade - doar 30 la sută dintre moldoveni ar susţine aderarea la Uniunea Europeană faţă de 44 la sută care ar sprijini Uniunea Euroasiatică. Această stare de lucruri ar trebui să îngrijoreze cancelariile europene, crede fostul Ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu, director executiv al IDIS „Viitorul”:

„Nu pierd doar cetăţenii Republicii Moldova, atunci când ţările de la periferia Uniunii Europene nu performează, ci pierde şi Uniunea Europeană ca atare. Pentru că are frontiere instabile, are frontiere la care există o sărăcie mai mare decât ar fi permisibil, tolerabil. Deci, există această depopulare masivă a ţărilor noastre. Atunci când spunem: 106 cetăţeni moldoveni pleacă în fiecare zi din ţară pentru totdeauna - asta e ca o sentinţă de moarte pentru o societate. Avem o problemă.”

Imaginea tot mai puţin atrăgătoare a Uniunii Europene se datorează întâi de toate politicienilor care au guvernat până în prezent ţara, constată directorul executiv al IDIS „Viitorul”. Totuşi, continuă analistul, nici oficialii europeni nu au făcut tot ce le-a stat în puteri pentru a combate opiniile negative faţă de Uniunea Europeană, în mare parte alimentate de canalele media ruseşti.

După ce a analizat strategia de comunicare a UE în statele Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova, experta Susanne Kiefer constată că atitudinea cetăţenilor moldoveni faţă de Uniunea Europeană este direct proporţională cu orele petrecute în faţa televizorului. Oamenii în continuare cred ce văd la televizor, iar şase din zece moldoveni preferă emisiunile realizate în Federaţia Rusă, constată cu îngrijorare Susanne Kiefer:

„Deci, influenţa rusească este foarte puternică aici. Dacă ne uităm la opiniile cetăţenilor, vedem că argumentele pe care le folosesc aceştia atunci când se referă la UE sunt cele pe care le aud de la televiziunile ruseşti. Spun că în Uniunea Europeană este dezordine, că nu le place NATO, că nu vor să devină membri ai acestei Uniuni. Dacă nu te interesezi de politică și doar auzi frecvent o informație, vei ajunge să o crezi.”

A pierdut Uniunea Europeană bătălia informaţională cu Federaţia Rusă? Cel mai probabil da, crede fostul viceministru de Externe, Iulian Groza, director executiv al Institutului de Politici şi Reforme Europene: „Acest lucru s-a văzut foarte clar şi în campania electorală recentă, unde s-a operat foarte mult cu frici, cu manipulări, cu jumătăţi de măsură, cu adevăruri incluse în minciuni, lucruri care au prins. Din păcate, noi avem încă foarte mult de lucru pentru a ajunge la înţelegerea cetăţenilor la nivelul comunităţilor.”

Uniunea Europeană este pusă astăzi în situaţia să-şi revadă strategia de comunicare cu ţările din Parteneriatul Estic. Nu doar pentru binele statelor ce fac parte din acest proiect, dar şi spre binele Uniunii, considera experţii specializaţi în evaluarea parcursului european al Moldovei.

Previous Next

XS
SM
MD
LG