Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Membrii Parlamentului European pledează pentru…

Membrii Parlamentului European pledează pentru o cooperare mai strânsă în apărarea Europei

Terorismul, amenințările hibride și insecuritatea energetică și cibernetică nu lasă altă opțiune țărilor UE decât să-și intensifice eforturile în materie de securitate și cooperare în apărare, deschizând astfel calea către o Uniune Europeană de Apărare, spun deputații europeni într-o rezoluție adoptată marți. Ei sugerează ca 2% din PIB să fie îndreptate spre apărare, stabilirea unor forțe multinaționale și a unui sediu UE pentru a planifica și a gestiona operațiuni a crizelor de comandă, și care să permită UE să acționeze în cazul în care NATO nu vrea să facă acest lucru.

„Uniunea noastră nu este echipată pentru a face față provocărilor copleșitoare în ce privește apărarea. De aproape 30 de ani, cele mai multe dintre statele membre au redus din bugetele de apărare, ceea ce a dus la formarea de forțe armate mai mici. Cooperarea între statele membre, este ocazională și Europa continuă să se bazeze foarte mult pe capabilitățile NATO și pe solidaritatea SUA”, a declarat raportorul Urmas Paet (ALDE, ET), în cadrul dezbaterii de luni. El a subliniat faptul că „impulsul de orientare spre o Politică Europeană de Apărare a venit”.

Situația de securitate din Europa și din jurul acesteia s-a înrăutățit semnificativ în ultimii ani, din cauza unor provocări precum terorismul, amenințări hibride sau cibernetice și insecuritate energetică, pe care nicio țară nu este în măsură să le abordeze singură, spune o rezoluție privind Uniunea Europeană de Apărare, aprobată cu 369 de voturi la 255 și 70 de abțineri. „Solidaritatea și capacitatea de adaptare cer ca UE să se ridice și să acționeze împreună”, se spune în document.

Deputații europeni doresc ca UE să reacționeze mai rapid și mai puternic la amenințări reale, care, spun ei, cer ca forțele armate ale Europei să lucreze mai bine împreună. Duplicarea, capacitatea excedentară și barierele ridicate la achizițiile din domeniul apărării în prezent rezultă la pierderi de 264 milioane de €, spun ei.

Deputații solicită statelor membre să continue achizițiile comune de resurse de apărare, precum și să pună în comun cota de material de bază non-letal, cum ar fi vehicule sau avioane de transport. Ei sugerează introducerea unui „Semestru European de Apărare, prin care statele membre se vor consulta reciproc la planificare și cicluri, precum și planuri de achiziții” și pledează pentru consolidarea rolului de coordonare al Agenției Europene de Apărare.

Rezoluția solicită Consiliului European să conducă spre crearea de „politici de apărare comune a Uniunii și să furnizeze resurse financiare suplimentare care să asigure punerea în aplicare a acestora„.

Un sediu al UE ar trebui instituit pentru a planifica și a a gestiona operațiunile de comandă în criză, spun deputații europeni. Statele membre UE ar trebui să urmărească să cheltuiască 2% din PIB pentru apărare și ar trebui să stabilească „forțe multinaționale în cadrul cooperării structurate permanente și să pună aceste forțe la dispoziția politicii comune de securitate și apărare”, se mai spune în document.