(doc) Un nou proiect de lege. Șoferii ar putea achita amenda direct polițiștilor

15037131_1020028288124610_3245392042615694700_n

Șoferii care vor fi sancționați în trafic vor putea achita amenda direct agentului constatator, care îi va elibera în schimb o chitanță. Un proiect de lege în acest sens va fi discutat la următoarea ședință a Guvernului care va avea loc miercuri, 23 noiembrie.

Proiectul are drept scop crearea bazei juridice pentru încasarea amenzii la locul constatării contravenției de către agenții constatatori cu drept de examinare. Astfel, prin proiectul dat se dorește includerea activității de încasare a amenzilor la locul constatării contravenției în lista genurilor de activitate, ale căror specific permite efectuarea încasărilor bănești în numerar fără aplicarea mașinilor de casă și control.

În acest mod, agentul constatator va completa și va elibera chitanța de încasare a amenzii. Chitanța se va întocmi în două exemplare, dintre care unul va rămâne la agentul constatator, iar al doilea se va înmâna șoferului.

Potrivit autorilor, se va micșora considerabil numărul deciziilor neexecutate ale agenților constatatori privind aplicarea acestor sancțiuni, în cazul atragerii la răspundere contravențională sub formă de amendă a străinilor. De asemenea, implementarea mecanismului de încasare a amenzilor va garanta respectarea drepturilor persoanei ce a comis o contravenție, de a achita în mod simplificat amenda respectivă, dar va spori și veniturile bugetului de stat.

Proiectul prevede completarea Nomenclaturii formularelor tipizate de documente primare cu regim special și completarea Instrucțiunii privind evidența, eliberarea, păstrarea și utilizarea formularelor tipizate de documente primare cu regim special, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 294 din 17 martie 1998 „Cu privire la executarea Decretului Președintelui Republicii Moldova nr406-II din 23 decembrie 1997”.

Ministerul Afacerilor Interne în colaborare cu Ministerul Finanțelor va aproba Regulamentul privind mecanismul de colectare, gestionare și termenul de virare a amenzilor încasate la locul constatării contravenției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente