Un portret al ultimului țar rus, rămas ascuns pe spatele unui tablou înfățișându-l pe Lenin, va fi expus publicului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un portret al ultimului țar rus, Nicolae al II-lea, rămas ascuns timp de aproape un secol pe partea din spate a unui tablou înfățișându-l pe Lenin și descoperit accidental, va fi expus la Sankt Petersburg, au declarat restauratorii, citați de AFP.

„Portretul țarului pictat de Ilia Galkin în 1896 a rămas ascuns timp de 90 de ani pe partea din spate a unui alt portret, cel al lui Lenin, realizat în 1924 de către pictorul Vladislav Izmailovich (1872-1959)”, a explicat Tatiana Potselueva, șefa grupului de restauratori, care s-a ocupat timp de trei ani de tablou.

Portretul de mari dimensiuni (4 pe 3 metri) al lui Lenin, stând în fața clădirii Amiralității din Sankt Petersburg, s-a aflat expus în toți acești ani în sala de festivități a școlii 206 din fosta capitală imperială, care a găzduit în epoca țaristă un institut comercial.

Tabloul a fost deteriorat accidental în anii ’70, iar restaurarea sa a fost inițiată abia în 2013, de către experți din cadrul Academiei Naționale de Artă și Industrie Stiglietz din Sankt-Petersburg, care i-au descoperit rapid secretul. Imaginea ultimului țar rus, ucis împreună cu familia sa de bolșevici în 1918, a apărut sub un strat de vopsea solubilă în apă.

„În mod normal, se pictează peste vechea pictură, distrugând imaginea anterioară. Aici pictorul a păstrat-o, făcând-o să dispară sub un strat de vopsea solubilă în apă, înainte de a picta pe partea din spate a tabloului”, au indicat restauratorii

„Prin păstrarea portretul țarului Vladislav Izmailovich a riscat mult”, a declarat rectorul interimar al Academiei, Vasili Kitchedji.

Tabloul cu cele două portrete va putea fi admirat de către public la sfârșitul lunii noiembrie în clădirea Academiei Stiglietz.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...