(doc) Moldovenii de peste hotare dau în judecată CEC-ul. Detalii

colaj1

Cetăţenii Republicii Moldova aflaţi în străinătate vor ataca în judecată hotărârile Comisie Electorale Centrale din 16 şi 17 noiembrie cu privire la contestaţiile privind votul în diasporă. Deşi numărul moldovenilor care au depus contestaţii pentru că nu le-a fost asigurat dreptul la vot este unul mult mai mare, doar 143 au reuşit să semneze listele pentru mandatarea a trei avocaţi care le vor reprezenta interesele în faţa instanţei de judecată. Listele urmează să ajungă astăzi în Chişinău, informează diez.md cu referire la zdg.md.

Timp de o săptămână, moldovenii din diasporă au colectat semnături pentru mandatarea avocaților care ar ataca statul în judecată pentru că nu a creat condiții în vederea asigurării dreptului constituțional la vot a tuturor cetățenilor aflați în străinătate. Astfel, toți cei care la 13 noiembrie au depus contestații la adresa CEC au fost îndemnați să semneze pentru angajarea unui avocat.

La 13 noiembrie, cetățenii din diasporă au depus 3961 de contestații la adresa Comisie Electorale Centrale în 13 oraș. În opt din aceste orașe s-au găsit organizatori care au adunat semnături ale moldovenilor cărora le-a fost lezat dreptul de vot, pentru mandatarea avocatului. S-au adunat doar 143 de semnături, deoarece mulți dintre cetățeni nu au avut posibilitatea, la fel ca în ziua de 13 noiembrie, să parcurgă sute și mii de kilometri.

• Italia, Parma – 10 semnături
• Italia, Bologna – 10 semnături
• Italia, Mestre – 8 semnături
• Irlanda, Dublin – 29 de semnături
• Franța, Paris – 5 semnături
• Marea Britanie, Londra – 75 de semnături
• Germania, Frankfurt – 5 semnături
• Canada, Montreal – 1 semnătură

Astfel, în judecată va merge o echipă formată din trei avocați care va activa în interes public, potrivit unuia dintre inițiatorii procesului de colectare a semnăturlor, Dumitru Vicol, stabilit în Londra.

Avocații vor ataca în instanță deciziile Comisiei Electorale Centrale, în particular ale Consiliului Electoral al Cirmunscripției municipale Chișinău, nr. 1, din 16 și 17 noiembrie curent. Hotărârile prin care organul electoral a decis să ia act de contestațiile depuse de diasporă și să le „remită Curții Contituționale pentru a fi luate în calcul la confirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova”, vor fi atacate în instanță.
Dumitru Vicol, unul dintre orgnaziatorii procesului de colectare a semnăturilor, susține că în aceste decizii, Comisia Electorală a stipulat doar că cetățenii invocă lezarea dreptului la vot, nu și că aceștia au cerut demisia conducerii CEC și Ministerului de Externe.

cec

Amintim, că pe 20 noiembrie în cel puțin 30 de orașe din întreaga lume cetățenii moldoveni au organizat acțiuni de protest și flasmob-uri prin care și-au exprimat dezacordul față de rezultatele alegerilor prezidențiale din 13 noiembrie curent. Diaspora a cerut demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale și a Ministerului Afacerilro Externe și Integrării Europene. De asemenea, cetățenii au solicitat statului organizarea repetată a turului II de scrutin, deoarece mii de moldoveni aflați în străinătate nu și-au putut exercita dreptul la vot.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente