Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău solicită ca Ziua Europei să devină sărbătoare oficială în Republica Moldova

   2313

Primăria Chișinău solicită ca Ziua Europei să fie marcată în întreaga republică, odată cu toate statele europene.

Primarul general, Dorin Chirtoacă, a semnat o scrisoare către Parlament, cu solicitarea, ca începând de anul viitor, Ziua Europei, să devină sărbătoare națională.

Edilul-șef a ținut să menționeze că până în prezent, Ziua Europei există doar la Primăria Chișinău și în municipiul Chișinău.  "Faptul că ai noștri n-au niciun fel de curaj și timp de 5 ani ne promit integrare europeană, pe când nici măcar Ziua Europei nu este decretată, asta este o problemă. Vreau să insist, dacă trebuie, lunar, la Parlament, la Guvern, să se găsească o formulă, pentru ca această sărbătoare să fie oficial și a noastră, așa cum este în țările europene".

În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă a apreciat felul în care au decurs evenimentele în ziua de 9 Mai, curent, cu cele 2 evenimente de la Chișinău:  unul dimineață la Memorial - comemorarea celor căzuți în cel de-al II-lea Război Mondial și după amiază - în Piața Marii Adunări Naționale - Concert de muzică simfonică - dedicație eroilor căzuți în luptele Războiului II Mondial și melodiile maestrului Eugen Doga. "Consider că formatul din acest an este cel mai potrivit. El trebuie extins, continuat și astfel cu adevărat este corectă ordinea lucrurilor. Vorbim despre muzică simfonică - astfel sunt comemorați cei căzuți pe câmpul de luptă, iar mai apoi "Odă bucuriei" pentru că s-a instaurat pacea, a venit dezvoltarea, a venit prosperitatea și aici -diversitatea, folclorul și toate celelalte", a explicat primarul de Chișinău.

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău