Alegeri cu încălcări în Găgăuzia: agitație electorală cu băuturi alcoolice

gagavuz-yeri-logo-bayrak
Foto: turkiye-turkmenistan.com

Astăzi, 20 noiembrie, cetățenii Uni­tății Teri­to­ri­a­le Auto­no­mă Găgă­u­zia au ieșit la urne pen­tru a ale­ge com­po­nen­ța Adu­nă­rii Popu­la­re. Până la ora 15:00, la secțiile de votare se prezentaseră peste 35 de mii de persoane. Președintele CEC-ului din Găgăuzia, Ivan Comur, susține că nu au fost înregistrate încălcări. Cu toate acestea, cei 70 de obser­va­to­ri inde­pen­den­ți ai Orga­ni­za­ți­ei Obș­tești „Piligrim-Demo” au iden­ti­fi­cat până la acest moment câte­va încăl­că­ri gra­ve ale Codu­lui Elec­to­ral al Găgă­u­zi­ei, scrie Ziarul de Gardă.

Printre încălcările depistate:

  • Miha­il Sir­ke­li, direc­tor exe­cu­tiv „Piligrim-Demo”, a decla­rat că s-a con­sta­tat trans­por­ta­rea orga­ni­za­tă a ale­gă­to­ri­lor: „cine­va le indi­că pen­tru cine să-și dea votul, iar după ce aceștia ies din sec­ția de vota­re li se pro­pun bău­tu­ri alco­o­li­ce”.
  • De ase­me­nea, într-o con­fe­rin­ță de pre­să, Sir­ke­li a vor­bit des­pre fap­tul că în apro­pi­e­rea unei sec­ții de vota­re se făcea agi­ta­ție elec­to­ra­lă, iar la o altă sec­ție, urna a fost sigi­la­tă cu o oră și jumă­ta­te mai târ­ziu.
  • Un ale­gă­tor a sesi­zat fap­tul că pe adre­sa unde locu­ieș­te sunt înre­gis­tra­te între trei per­soa­ne care nu au avut nici­o­da­tă domi­ci­li­ul aco­lo, iar una din­tre ele este dece­da­tă.
  • La o altă sec­ție de vota­re s-a sta­bi­lit că numă­rul bule­ti­ne­lor de vot alo­ca­te este mai mic decât numă­rul ale­gă­to­ri­lor înscriși în lis­te­le elec­to­ra­le de bază.

Pen­tru cele 35 de foto­lii de depu­tat din APG, enti­ta­te din regiu­ne cu atri­bu­ţii simi­la­re celor ale Par­la­men­tu­lui de la Chi­şi­nău, aspi­ră 126 de can­di­dați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente