Declarația diasporei referitor la condițiile nefavorabile din ziua alegerilor prezidențiale

cozi-brux-chir
Foto: Victor Chironda

Diaspora moldovenească s-a mobilizat pentru a organiza manifestații de protest împotriva condițiilor nefavorabile din ziua alegerilor prezidențiale, atunci când mii de cetățeni din afara țării au fost lipsiți de dreptul de a vota din lipsa buletinelor de vot la secțiile de votare deschise. Pe grupul de Facebook „Adoptă un vot” a fost publicată o declarație comună prin care diaspora își declară nemulțumirea față de autoritățile de la Chișinău.

Noi, cetăţenii Republicii Moldova, din dorinţa sinceră de a menţine legătura cu Moldova, conştientizând importanţa pe care o are fiecare cetăţean în alegerile prezidenţiale, am ţinut ca la 13 noiembrie 2016 să ne exercităm dreptul de vot, garantat fiecărui cetăţean de către Constituţia RM şi CEDO. Dreptul de vot este unul care se află la baza unei societăţi democratice şi oferă legitimitate claselor politice. Noi, cetăţenii RM, aflaţi peste hotare contribuim la economia statului anual, investind acolo întregul nostru câştig obţinut aici, în străinătăţi. Moldova este dependentă de investiţiile noastre finanaciare, iar încălcarea dreptului nostru constituţional de a vota, chiar dacă ne aflăm în străinătate, nu are nicio justificare.

  • Deşi secţiile de votare s-au aflat la sute sau chiar mii de km pe care a trebuit să-i parcurgem pentru a ne exercita dreptul de a alege, noi am făcut acest efort ca să ne exercităm dreptul de vot.

  • Nu au contat condiţiile meteo nefavorabile pe care a trebuit să le suportăm stând la coada secţiilor de votare, ca în final, membrii secţiei de votare să ne comunice că nu mai sunt buletine de vot.

  • Chiar dacă pentru majoritatea dintre noi, ziua de duminică e singura zi liberă din săptămână, noi am renunţat la această zi liberă în favoarea dreptului de a vota, dar care, din păcate, a fost încălcat de către autorităţile RM prin deschiderea unui număr insuficient de secţii de voate în raport cu numărul de cetăţeni străini care se află peste hotare. Ţinând cont de faptul că diaspora este compusă dintr-un număr impunător de cetăţeni, ceea ce îi conferă un rol important în procesele politice din RM, solicităm să se ofere tuturor cetăţenilor RM din străinătate dreptul de a alege Preşedintele RM, fiind organizat al III-lea tur de scrutin pentru cei doi candidaţi.

Reamintim că în aceste momente proteste au loc atât în diaspora cât și în Piața Marii Adunării Naționale, la Chișinău. Urmăriți protestul aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente