Informaţie de contact

Adresa:
bd. Ştefan cel Mare, 134
MD-2012, Chişinău
Republica Moldova

Anticameră
tel.:  022 251 317
fax: 022 222 885
e-mail: office@anrceti.md

Relații cu mass-media
tel.: 022 251 364
e-mail: stela.iacob@anrceti.md

 

Linia telefonică de informare
și anticorupție: 080080080

 

Instituţii de stat ale R. Moldova

20 Aprilie, 2024

Bilanţul controalelor planificate efectuate de ANRCETI în trimestrul I al anului 2015

În perioada de referinţă, specialiştii Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) au efectuat 24 controale planificate ale activității furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice. În cadrul controalelor a fost verificat gradul de respectare de către furnizori a prevederilor actelor normative în domeniul comunicaţiilor electronice. Acţiunile de control au fost efectuate conform Graficului controalelor, aprobat de Directorul ANRCETI şi publicat pe pagina de Internet a autorităţii de reglementare.

Toţi furnizorii supuşi controalelor sunt înscrişi în Registrul public al furnizorilor de reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice şi activează în baza regimului de autorizare generală. În urma controalelor, au fost întocmite 22 acte de control şi două procese verbale de constatare, în care a fost consemnată lipsa persoanei controlate la adresa indicată în Registrul public al furnizorilor.

În cadrul controalelor s-a constatat că opt furnizori activează fără a admite abateri de la norma legală, 11 furnizori au comis încălcări ale cerinţelor ce se conţin în actele normative în vigoare, iar trei furnizori nu desfăşoară activităţi în domeniul comunicaţiilor electronice. La propunerea controlorilor, aceştia au depus cereri de renunţare la dreptul de furnizare a reţelelor şi/sau serviciilor publice de comunicaţii electronice, acordat de ANRCETI în baza regimului de autorizare generală.

Potrivit actelor de control, cele mai frecvente încălcări depistate de specialiştii ANRCETI au fost următoarele: necorespunderea contractelor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice cu prevederile actelor normative în vigoare (25%), nepublicarea şi neprezentarea către ANRCETI a informaţiei privind parametrii de calitate a serviciilor furnizate (19%), neprezentarea în termenele stabilite a rapoartelor privind veniturile provenite din activitatea în domeniul comunicaţiilor electronice (19%), neachitarea plăţii de reglementare şi monitorizare (13%), neprezentarea în termenele stabilite a rapoartelor statistice (7%). În unele cazuri (17%) controlorii au constatat lipsa certificatelor de conformitate pentru echipamentele utilizate în reţeaua de comunicaţii electronice, lipsa contractului de asigurare a compatibilităţii electromagnetice, neinformarea ANRCETI despre schimbarea adresei juridice a furnizorului.

De menţionat că toate încălcările constatate în urma controalelor au fost înlăturate de către furnizori în termenele stabilite de ANRCETI.

Conform Graficului controalelor pentru trimestrul II al anului 2015, în această perioadă ANRCETI va efectua 24 controale planificate. Acestea se vor axa, în principal, pe verificarea gradului de respectare de către furnizori a prevederilor Regulamentului cu privire la furnizarea serviciilor publice de comunicaţii electronice, aprobat prin Hotărârea Consiliului de Administraţie al ANRCETI nr. 48 din 10.09.2013, în vigoare din 15 februarie 2014.

11 mai 2015

Ultima actualizare: 11/05/2015