Maia Sandu: Îi rugăm pe cei care merg la proteste să nu se lase antrenaţi în provocări

Lidera PAS Maia Sandu a lansat un apel către toți cei care vor merge la proteste să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări. De asemenea, ea i-a îndemnat să nu uite că protestul este împotriva autorităților și a instituțiilor controlate de acestea şi nu împotriva celor care au votat altfel. “Dezbinarea societății este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniuc”, a precizat Maia Sandu într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Apelul a fost lansat în contextul în care duminică, în mai multe orașe din lume, vor avea loc flashmob-uri ale concetățenilor care nu au putut să voteze din cauză că nu au fost asigurate suficiente buletine de vot. De asemenea, duminică, la ora 12.00, în PMAN „Tinerii Moldovei” organizează un protest paşnic împotriva fraudării alegerilor.

“Îi rugăm pe toți cei care vor merge la proteste să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări. Haideți să nu uităm că protestul este împotriva autorităților și a instituțiilor controlate de acestea care nu ne-au asigurat dreptul constituțional de a vota și care nu vor să recunoască și să sancționeze frauda. Protestul nu este împotriva celor care au votat altfel decît noi. Dezbinarea societății este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniuc”, se arată în mesajul postat.

În acelaşi mesaj, Maia Sandu a menţionat că deşi mulți susţinătorii ai săi îi cer să protesteze împotriva fraudelor admise de instituțiile statului, ea şi echipa sa au ales să folosească pentru moment, toate căile legale de contestare a rezultatelor anunțate.

“Din păcate, ieri CEC a ignorat probele prezentate de noi și de cetățenii din diasporă care nu au reușit să voteze. O să contestăm în justiție refuzul CEC de a examina sesizarea noastră. Iar decizia validării sau nevalidării rezultatelor alegerilor rămâne la discreţia Curţii Constituţionale. După pronunţarea acesteia, ne rezervăm dreptul să decidem ce forme de protest adoptăm mai departe”, a precizat ea.

Precizăm că un nou protest față de modul în care s-au desfășurat alegerile prezidenţiale va avea loc duminică, 20 noiembrie, începând cu ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Organizatorii acțiunii sunt cei de la mișcarea civică „Tinerii Moldovei”, care îşi propun  invalidarea rezultatelor alegerilor și organizarea repetată a turului II de scrutin.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.