Interceptări ilegale în Macedonia: Oficiali din poliția secretă, anchetați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Funcționari de top din poliția secretă macedoneană sunt anchetați de o echipă specială de procurori, pentru că ar fi ascultat ilegal telefoanele mai multor oameni de afaceri, jurnaliști și politicieni la ordinul fostului prim-ministru Nikola Gruevski. Ex-premierul Macedoniei a demisionat în 2015 după ce a fost acuzat de opoziție că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a 20.000 de persoane.

„Dovezile arată că din 2008 până în 2015 sistemele de comunicații ale poliției secrete (Agenția de Securitate și Contra-informații) au fost utilizate în mod ilegal pentru a asculta telefoanele a 4.286 de persoane, fără mandat judecătoresc”, a spus Fatime Fetai, membră a echipei de procurori.

Zece persoane sunt cercetate sub suspiciunea că au ascultat conversațiile telefonice a mai multor politicieni, jurnaliști și oameni de afaceri, a adăugat procuroarea.

Scandalul a izbucnit în februarie 2015, când opoziția l-a acuzat pe prim-ministrul de atunci că a autorizat ascultarea ilegală a telefoanelor a 20.000 de persoane. Macedonia a intrat în acel moment într-o criză politică. Uniunea Europeană a condus negocierile pentru încheierea unui acord pentru stoparea crizei, iar partidele au fost de acord să amâne alegerile anticipate și să numească o echipă de procurori pentru a investiga.

Nikola Gruevski și membri echipei sale au negat acuzațiile. Mai mult, în urma anchetei inițiale, instrumentată de procurorul general al Macedoniei, a fost pus sub acuzare liderul partidului de opoziție (Uniunea Social Democrată), Zoran Zaev.

În urma acestei decizii, a urmat un val de proteste stradale și opoziția a boicotat Parlamentul. Protestatarii l-au acuzat pe Gruevski că a intervenit în anchetă. În urma acestui scandal, Gruevski a demisionat după zece ani în care a condus țara. Totuși, el a declarat pentru Reuters că vrea să revină în funcția de prim ministru și că va candida la alegerile din 11 decembrie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...