Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Felix Grincu, omul lui Usatîi,…

Felix Grincu, omul lui Usatîi, în arest la domiciliu: „Acest dosar are culoare politică”

Actvistul partidului „Partidul Nostru”, Felix Grincu, învinuit de escrocherie și trafic de infruență, va sta 25 de zile în arest la domiciliu. Un mandat de arest în acest sens i-a fost aplicat lui Grincu, om apropiat al primarului de Bălți Renato Usatîi, de către  magistrații Judecătoriei sect. Râșcani. În timp ce procurorul pe caz a refuzat să spună care sunt circumstanțele care au stat la baza deschiderii dosarului penală, Felix Grincu susține că dosarul este unul politic și este inițiat de guvernarea actuală.

„În cadrul urmăririi penale au apărut circumstanțe care au condiționat reținerea învinuitului cu ulterioara înaintare a unui demers privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest, iar instanța este abilitată în aplicarea măsurii preventiva solicitate”, a declarat procurorul, care a refuzat să precizeze despre ce cirmumstanțe este vorba, motivând că ar putea prejudicia descfășurarea anchetei.

La rândul său Felix Grincu susține că între 2009-2013 pe numele său au existat șapte dosare penale, care au fost închise și redeschise de mai multe ori, dar că în final Judecătoria sect. Buiucani a obligat să achite fiecărui memebru al familiei acestuia amenzi de cinci mii de lei pentru prejudiciu moral. Mai mult, Grincu afirmă că i-a fost prezentat ordinul în baza căruia s-a redeschis urmărirea penală în privința sa.

„Felix Grincu a declarat că dosarul se referă la fostul partener care trebuia să-i restituie un bun, iar chestiunea se examina în instanța civilă. Din partea lui acționau organele de drept, care puneau presiuni asupra mea, drept rezultat au fost pornite, între 2009-2013, șapte dosare penale împotriva mea. Ne-am apărat poziția și toate hotărârile instanțelor de judecată au fost în favoarea noastră, reușind să restituim bunurile. Am obținut dreptate și în dosarele penale, toate 7 fiind închise. Ulterior, acestea au fost redeschise prin aportul prim-viceprocurorului general, Andrei Pântea, dar și de această dată au fost închise pentru lipsa faptel infracționale. Peste alte câteva luni, dosarele au fost redeschise de către procurorul general de atunci, Victor Zubco, dar aua vut aveeai soartă. În ultimii patru ani  au fost efectuate patru percheziții care au afectat familia mea. Ultimele percheziții s-au desfășurat în 11 locuri, a fost implicat un număr impunător de procurori și ofițeri de urmărire penală. La acest moment dispunem de trei hotărâri, de la Judecătoria sect. Centru, sect. Râșcani și de la Curtea Supremă de Justiție care demonstrează că suntem nevinovați. Mai mult, noi am depus plângere față de comportamentul procurorilor, iar Judecătoria sect. Buiucani  ne-a recunoscut drept parte vătămată și i-a impus să plătească câte cinci mii de lei fiecări memebru al familiei pentru prejudicii morale. Aseară la ora 17.00 am aflat că procurorul-general interimar Eduard Harunjen din motive necunoscute nouă  a anulat trei decizii ale instanțelor de judecată, iar acum, acele părți care nu au putut demonstra pretențiile față de noi, încearcă să redeschidă dosarele. Acest dosar, sunt sigur, că are culoare politică, deoarece eu sunt un membru activ al Partidului Nostru,  sunt consilier în or. Vatra, coordonatorul orașului Chișinău și al suburbiilor și duc o poziție activă în raport cu conducerea actuală. Sunt supuși urmăririi penală și activiștii Nicolae Hacico, Eduard Patrașcu, dar și avocata noastră, Ana Ursachi. Toate acestea pot fi unite într-un singur dosar al actualei guvernări împotriva noastră, a cetățenilor care ne cerem drepturile în conformitate cu legea”, a declarat Felix Grincu.

Liderul PN, Renato Usatîi, a declarat într-un mesaj, publicat pe pagina sa de facebook, că Grincu este arestat într-o cauză fabricată, „scoasă de la naftalină”.

Grincu a fost reținut în seara zilei de 17 noiembrie, de către ofițerii Direcției poliției municipale la sediul central PN și a  fost transportat la Procuratura municipală pentru audieri.

Felix Grincu este consilier din partea „PN” în orașul Vatra, amplasat în din suburbia Chișinăului. Alegerile generale locale din iunie 2015, acesta a figurat drept candidat PN la funcția de primar în or. Vatra. Acesta s-a implicat activ în acțiunile de protest organizate de partidul Nostru, fiind și „bucătr-șef” al orășelului de corturi amplasat în fața Parlamentului. În campania electorală curentă, Grincu a reprezentat candidatul „Partidului Nostru” la funcția de președinte, Dumitru Ciubașenco, la câteva dezbateri televizate.