Potrivit ANA, atacurile incendiare au distrus două corturi şi au provocat în timpul nopţii evadarea din tabăra Souda, situată aproape de centrul insulei, a circa 150 de rezidenţi, majoritar familii.

Doi voluntari au fost de asemenea agresaţi lângă tabără de un grup format din circa 30 de persoane şi au fost spitalizaţi.

Poliţia nu a confirmat imediat derularea incidentelor, însă, potrivit unui oficial care a făcut declaraţii sub acoperirea anonimatului, insula 'fierbe' şi se înregistrează 'o tensiune în creştere' între locuitori şi cei circa 4.000 de refugiaţi şi migranţi blocaţi aici.

„Nu putem exclude că organizaţii de extremă-dreapta vor încerca să exploateze furia locuitorilor” în faţa stricăciunilor comise de migranţi, a adăugat acest responsabil, în condiţiile în care deputaţi ai partidului neonazist „Zori Aurii” au efectuat o vizită în insulă la începutul acestei săptămâni.

Primele incidente au izbucnit în noaptea de miercuri spre joi, după ce două mici grupuri de migranţi au devalizat un magazin de alcool şi au furat petarde şi focuri de artificii într-un alt magazin.

Potrivit poliţiei, aceştia le-au lansat asupra unor case şi maşini de lângă tabără şi asupra forţelor de poliţie venite să restabilească liniştea. Trei algerieni de 17 ani şi un iranian de circa 40 de ani au fost arestaţi.

De o lună de zile, tensiunile sunt recurente în insulele greceşti din estul Mării Egee, aflate foarte aproape de coastele turceşti şi unde acordul UE-Turcia menit să blocheze ruta migraţiei pe Marea Egee blochează în continuare peste 11.000 de refugiaţi şi migranţi, pe numai 7.450 de locuri disponibile.