(foto) Tehnologiile casei viitorului abordate în cadrul unui meetup tehnic la Chişinău

endava5
Foto: Nicolae Ghimbovschi, Development Consultant Endava

Fie că ne asigură comoditatea, siguranţa sau reducerea cheltuielilor, tehnologiile smart home sunt din ce în ce mai populare în ţările dezvoltate. Acestea permit să controlăm diferite dispozitive din casă prin intermediul unor aplicaţii mobile, Wi-Fi, bătaie din palme sau utilizând vocea.

„Smart Home Meetup” este numele celei mai recente ediţii din seria de evenimente Connect IT Meetup. Organizat recent de Endava Moldova pentru comunitatea IT, la eveniment au participat specialişti de la diferite companii, precum şi freelanceri din Chișinău.

„Ne dorim ca tematicile discutate la Connect IT Meetup să fie inedite şi de mare interes. Aşa provocăm şi consolidăm comunitatea IT de la noi. De data aceasta am avut de ales între câteva subiecte în vogă, precum mobile wallet, digital health şi smart home. Am optat într-un final pentru ultima, deoarece este mai populară aici, la noi, respectiv, sunt mai mulţi profesionişti IT cu experienţă reală în acest domeniu. Endava, la rândul ei, contribuie în acest domeniu prin dezvoltarea de aplicaţii mobile şi web, inclusiv elemente de cercetare şi design”, a spus Alexandru Catariov, Senior development consultant, Endava Moldova, membru al echipei de organizatori.

Alexandru Catariov, Senior development consultant, Endava Moldova
Alexandru Catariov, Senior development consultant, Endava Moldova

În cadrul evenimentului au fost susţinute 3 prezentări ce au abordat posibilităţile IoT (Internet of Things), a aparatelor casnice smart din punct de vedere tehnic şi al dezvoltării aplicaţiilor. Întâlnirea IT-ştilor a început cu o prezentare la tema „IOT inside”, susţinută de Veaceslav Macari, Senior Developer, speaker invitat, care a vorbit despre tipuri de senzori, comunicarea acestora cu dispozitivul şi crearea unui nod IoT de la zero cu ajutorul Arduino.

Nicolae Ghimbovschi, Development Consultant Endava, a susţinut o prezentare cu tema „Qivicon Home Automation”, în care a vorbit despre o alternativă pentru soluţiile celor de la Apple, Google şi Amazon. Ivan Croitor, Senior Developer Endava şi Ion Brumari, Mobile Developer Endava au făcut o prezentare la tema „Smart Home – Câmp de luptă pentru giganţii IT”, în care au făcut o comparaţie între produsele propuse de cele mai mari companii IT din lume (Amazon, Google, Apple) în ce priveşte asistenţa Smart Home.

Nicolae Ghimbovschi, Development Consultant Endava
Nicolae Ghimbovschi, Development Consultant Endava

Ivan Croitor, Senior Developer Endava: „Fiecare dintre noi îşi doreşte un asistent, mai ales când e vorba de treburile casnice. De ce să pui alarma cu 10 minute mai devreme, ca să porneşti aparatul de cafea, când acest proces poate fi automatizat. Cu o singură comandă cu vocea ai putea aprinde sau stinge lumina din casă. Dezvoltarea acestor tehnologii depinde de soluţiile celor de la Amazon şi Apple. Fiecare din ele are nevoie de extensii. Iar extensiile trebuiesc dezvoltate. Fie că vrem s-o învăţăm pe Alexa, Amazon Echo smart assistance, ceva nou sau să integrăm un nou smart device cu Apple HomeKit, avem nevoie de cineva să dezvolte aceste noi opţiuni”.

Ivan Croitor, Senior Developer Endava
Ivan Croitor, Senior Developer Endava

Connect IT Meetup este un eveniment public specializat prin care Endava, cea mai mare companie de servicii IT din Republica Moldova, contribuie la formarea şi consolidarea comunităţii IT din ţara noastră. Evenimentul reuşeşte să menţină şi să sporească entuziasmul IT-ştilor pentru subiectele discutate, prezintă şi pune în discuţie tendinţele noi în sfera IT la nivel mondial, ceea ce face ca sectorul IT din Moldova să ţină pasul cu restul industriei.

Endava
Endava

Despre Endava

Endava este o companie de servicii IT cu capital privat, cu peste 15 ani de experienţă în dezvoltarea de soluţii pentru unele dintre cele mai mari companii din industriile Financiare, Asigurări, Telecomunicaţii, Media, Tehnologie şi Retail, la nivel global, ajutându-i să evolueze şi să-şi transforme businessurile pentru a întâmpina nevoile consumatorilor de azi şi de mâine.

Avem mai bine de 3400 de angajaţi în birourile noastre din America de Nord şi Europa de Vest, precum şi centre de livrare în România, Moldova, Bulgaria, Macedonia, Serbia si Columbia.

Endava
Endava

Investim în relaţii pe termen lung cu clienţii şi recunoaştem importanţa unei cariere pline de satisfacţii şi provocări pentru oamenii noştri, poziţionându-ne astfel ca un angajator de top pentru cei mai buni ingineri.

Eforturile noastre sunt dedicate pentru a ajuta oamenii să aibă succes printr-o cultură organizaţională puternică. Pentru a realiza misiunea noastră de a ne susţine oamenii în a deveni cea mai bună versiune a lor posibilă, investim în programe de dezvoltare şi am creat un mediu solid de învăţare. Susţinem, de asemenea, dezvoltarea oamenilor noştri dincolo de abilităţile lor tehnice, prin îmbunătăţirea skill-urilor soft, apreciindu-le pasiunile şi poveştile de succes, precum şi recunoscându-le contribuţia în creşterea şi dezvoltarea organizaţiei noastre.

Endava
Endava
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente