„M-am implicat mult în realizarea acestui acord de liber schimb cu SUA, am avansat în negocieri, dar acum ele nu se pot finaliza”, a indicat Angela Merkel, ea manifestându-şi totuşi speranţa că într-o zi s-ar putea ajunge la încheierea acestei înţelegeri.

„Ceea ce ne uneşte este convingerea comună că mondializarea trebuie organizată uman, politic, dar nu este posibilă o întoarcere la vremea de dinaintea mondializării”, a mai spus şefa guvernului german.

Acordul TTIP a fost intens susţinut de Obama şi Merkel, însă în interiorul UE s-au afirmat în ultima vreme tot mai multe voci împotriva lui, mai ales în Franţa, în contextul îngrijorărilor că o asemenea înţelegere va implica o relaxare a normelor sociale, ecologice şi de sănătate în statele blocului comunitar.

Speranţele semnării acordului au fost diminuare şi de discursul rezervat al lui Trump faţă de liberul schimb, viitorul preşedinte manifestându-şi intenţia de a denunţa alte acorduri de acest fel pe seama cărora el pune pierderea locurilor de muncă în SUA.