Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.11.2016

Cabinetul de miniştri a aprobat trei regulamente care vin să asigure buna aplicare a Legii privind achiziţiile publice

Cabinetul de miniştri a aprobat trei regulamente care vin să asigure buna aplicare a Legii privind achiziţiile publice

Cel mai substanţial document dintre acestea permite autorităţilor contractante să-şi planifice pe întregul an bugetar contractele de achiziţii de bunuri, lucrări şi servicii necesare.  Regulamentul obligă autorităţile publice centrale şi locale să-şi întocmească şi să publice anunţul de intenţie a procurărilor, care să includă toate contractele cu o valoare estimativă egală sau mai mare de 400 mii de lei pentru achiziţiile de bunuri şi servicii şi de peste 1 500 mii lei pentru lucrări.  Totodată, autorităţile  vor publica pe pagina lor web planul provizoriu anual al achiziţiilor publice, indiferent de valoarea lor estimativă.

Un alt Regulament aprobat, prevede modul de întocmire, actualizare şi evidenţă a Listei operatorilor economici calificaţi. În acest fel, este creată o platformă de informare a autorităţilor contractante despre agenţii economici care sunt dispuşi să ofere servicii, să livreze bunuri sau să execute lucrări pentru instituţiile de stat.

De altă parte, în listă nu se vor regăsi operatorii economici care au obţinut interdicţie. Potrivit unui Regulament special, în lista de interdicţie pot fi înscrişi acei operatori care nu şi-au îndeplinit angajamentele contractuale sau conduita cărora deviază de la legislaţie. Documentul stipulează că participarea acestora la procedurile de achiziţii publice poate fi limitată pe o perioadă de trei ani.  Interdicţia de participare va fi aplicată  nu doar operatorilor economici incluşi în listă, dar şi celor creaţi de aceiaşi fondatori sau care au sediul şi datele de contact identice cu ale acestora.

Lista operatorilor economici calificaţi şi cea a operatorilor economici cu interdicţie va putea fi accesată gratuit pe www.tender.gov.md, iar actualizarea lor va fi efectuată de către Agenţia de Achiziţii Publice.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus