Nicolae Timofti: Plec cu inima împăcată. Am slujit poporului, nu partidului

Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti a menţionat joi, 17 noiembrie, în faţa membrilor corpului diplomatic, că pleacă din această funcţie cu inima împăcată, pentru că a slujit poporului, şi nu partidului, nu dogmei. Totodată, Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa că succesorul său va asigura prosperitatea țării și a cetățenilor, o democrație autentică, evoluție, şi nu involuție.

Astfel, la întrevederea cu membrii corpului diplomatic, acreditați în țara noastră, preşedintele Timofti a ținut un discurs în care a vorbit despre provocările și realizările din mandatul său.

“Sper că succesorul meu va asigura prosperitatea țării și a cetățenilor, o democrație autentică, evoluție, nu involuție. Plec cu inima împăcată. Am acționat întotdeauna cu determinare în interesul cetățenilor, am slujit poporului, nu partidului, nu dogmei.

Mandatul de președinte mi-a expirat, iar misiunea de cetățean continuă. Vă asigur că voi rămâne un cetățean pro-european, încrezut că vom duce la capăt ceea ce am început”, a spus Nicolae Timofti.

Şeful statului a menţionat că mandatul său a fost marcat de cea mai eficientă, cea mai oportună și corectă decizie politică – semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană și Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni. “Acest lucru a fost un succes”, a menţionat şeful statului.

Totodată, preşedintele Timofti a recunoscut că aducerea în albia firească a relațiilor cu totul speciale dintre Chișinău și București i-a adus o satisfacție morală și spirituală.

Şeful statului a menţiionat că pe parcursul mandatului său s-a confruntat şi cu mai multe provocări: mega frauda din sistemul bancar, embargoul impus de Federația Rusă, riscuri mari în contextul crizei din Ucraina, dar și multiplelor provocări de pe continentul european.

“Independența și identitatea națională, dragostea de țară – acestea au fost principalele atribute de care m-am condus pe durata mandatului meu. Nici un președinte, nimeni nu are dreptul să atenteze la valorile noastre naționale, la tradițiile poporului băștinaș și la ale celor care conviețuiesc cu el. Acesta este testamentul meu pentru succesorii din instituția prezidențială”, a mai spus Nicolae Timofti.

Discursul integral al preşedintelui Nicolae Timofti poate fi citit AICI.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.