Alexandru Tănase: Am primit zeci de mesaje în care mi se cere să anulez rezultatele alegerilor. Detalii

Preşedinele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase a preciizat că pe parcursul ultimelor zile a primit zeci de mesaje în care i se cere personal să anuleze rezultatele alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. Potrivit lui Tănase, deşi sunt semnate de persoane necunoscute diferite, conținutul acestor mesaje este absolut identic, toate făcând un recurs inadmisibil la chestiuni de familie, cu un caracter absolut privat.

În legătură cu situaţia dată, preşedintele Curţii Constituţionale a făcut mai multe precizări. Astfel, potrivit lui, el este unul din cei 6 judecători ai Curţii Constituționale, iar toate deciziile CCM sunt adoptate de “plenul CCM, şi nu de către Alexandru Tănase”.

“Din prevederile legale în vigoare, rezultă explicit că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii Constituţionale”, a atenţionat Alexandru Tănase.

De asemenea, acesta a precizat că Curtea Constituțională nu deține instrumentarul legal necesar pentru administrarea probelor, pentru audierea martorilor etc. Aceste posibilităţi legale există doar în instanțele de drept comun. Curtea Constituţională examinează în exclusivitate chestiuni de drept, nu circumstanţe de fapt.

În plus, potrivit lui Tănase, confirmarea rezultatelor alegerilor are loc doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun şi doar în limita încălcărilor constatate de către instanțele de drept comun.

“Atrag atenția concurenților electorali referitor la necesitatea respectării prevederilor legale privind căile şi termenele de semnalare şi constatare a încălcărilor electorale, pentru a nu pune Curtea în imposibilitatea de a le lua în considerare la adoptarea soluţiei privind confirmarea/infirmarea rezultatelor alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova”, a adăugat Alexandru Tănase.

Reamintim că, după procesarea a 100% din procesele verbale, la scrutinul din 13 noiembrie,  Igor Dodon a acumulat 52,18% din voturi, iar Maia Sandu – 47,82%. Scrutinul prezidenţial a fost marcat de proteste, cozi şi nemulţumiri în diaspora, după epuizarea buletinelor de vot.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.