Renumitul Dicţionar Oxford a desemnat cuvântul „post-truth” ca fiind cuvântul anului 2016. Acesta reflectă circumstanţele în care faptele obiective au o influenţă redusă în spaţiul public, mai exact în formarea unei opinii, comparativ cu apelul la emoţie şi la opinii personale.

Alături de cuvântul „post-truth”, pe lista scurtă alcătuită de cei de la Dicţionarul Oxford, se numără şi cuvinte precum „alt-right” ce desemnează grupările din SUA care resping actualul sistem politic şi „brexiteer” ce desemnează persoanele care doreau ieşirea Marii Britanii din UE. Toate cele trei cuvinte erau menite să descrie cele mai importante evenimente din 2016.

„Post-truth” a fost folosit pentru prima dată în anul 1992, iar în 2016 utilizarea lui a crescut cu 2000% având în vedere evenimentele care au marcat în acest an.

Casper Grathwohl, preşedintele Oxford Dictionaries, a observat creşterea utilizării acestui cuvânt începând cu luna iunie, când Marea Britanie a dorit ieşirea din UE, dar frecvenţa lui a crescut şi mai mult în luna iulie când Donald Trump şi-a anunţat candidatura la preşedinţia SUA.

„Având în vedere că utilizarea termenului nu a arătat niciun semn de încetinire, nu aş fi surprins dacă post-adevăr devine unul dintre cuvintele definitorii ale timpului nostru”, afirmă Grathwohl.

Claire Hardaker, lingvist, consideră că evenimente precum cele din ultimul an, Brexitul şi alegerile prezidenţiale din SUA, sunt momente pe care nu le vom uita uşor şi care fac oamenii sa comunice, acestea ne ajută în crearea unor noi cuvinte cheie.

„Vom ajunge să ne uităm în dicţionar şi să ne dăm seama că au fost cuvinte care au marcat istoria, dar care au ieşit foarte uşor din uz. Avem nevoie de un eveniment care să ne marcheze şi care să se definească într-un cuvânt, asemenea cuvântului „post-truth”, precizează Hardaker.