România vs Moldova: Cum a procedat ministrul român de Externe la alegerile din 2014, când s-au format cozi în diaspora

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Diaspora moldovenească protestează deja de câteva zile după ce la mii de cetățeni le-a fost îngrădit dreptul la vot în cadrul scrutinului prezidențial de duminica trecută.

Cetățenii sunt nemulțumiți că au fost nevoiți să stea ore în șir la cozi, iar mulți dintre ei nu au mai reușit să voteze din cauza că s-au epuizat buletinele de vot în cel puțin 18 secții de votare.

Ei cer repetarea turul II de scrutin, precum și demisia ministrului de Externe Andrei Galbur, dar și a șefei CEC, Alina Russu.

Cu toate acestea, niciunul dintre cei doi oficiali nu se gândește la demisie. Și dacă șefa CEC măcar a comentat solicitările de a demisiona, atunci ministrul Andrei Galbur nu a venit cu absolut nicio explicație, chiar dacă au trecut deja 4 zile de la scrutin.

În 2014, ministrul român de Externe a demisionat chiar a doua zi după alegeri

În cadrul alegerilor prezidențiale din România, din anul 2014, în diaspora s-a creat o situația asemănătoare cu cea a alegerilor din 13 noiembrie.

Atunci România a deschis în diaspora 300 de secții de votare, dar chiar și așa, în țări precum Spania, Italia, Franța sau Germania s-au format cozi uriașe, românii fiind nevoiți să aștepte ore bune pentru a-și exercita votul.

Diferența vine însă din atitudinea celor responsabili de desfășurarea scrutinului peste hotare. Astfel, ministrul român de Externe, Titus Corlățean, a demisionat chiar a doua zi după alegeri, recunoscându-și vina, chiar dacă și el putea să se agațe de anumite prevederi ale legislației ce erau de partea sa.

Cetățenii, societatea civilă și europarlamentarii cer demisia lui Galbur, Filip îl apără

La Chișinău ministrul Andrei Galbur nu a venit cu explicații pentru organizarea dezastruoasă a scrutinului. Mai mult, majoritatea parlamentară și Partidul Socialiștilor au refuzat audierea acestuia în Parlament, în cadrul ședinței de joi.

Asta chiar dacă în ultimele zile, mai multe voci au solicitat demisia lui Galbur. Pe lângă protestatari, este vorba despre europarlamentarul Siegfried Mureșan, mai multe voci din societatea civilă, dar și politicieni precum Maia Sandu sau Andrei Năstase.

În schimb premierul Pavel Filip nu are de gând să-i solicite demisia ministrului. În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, acesta a declarat că scrutinul a fost unul „transparent și corect”, neavând ce-i reproșa ministrului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...