Detalii despre reţinerea consulului Moldovei la Istanbul// VIDEO

Consulul general al Republicii Moldova din Instanbul a fost reţinut miercuri seara de Procuratura Anticorupţie fiind bănuit într-un dosar de corupere pasivă. Operaţiunea de reţinere a avut loc pe Aeroportul Internaţional Chişinău, în momentul în care oficialul coborîse din avionul care tocmai aterizase din Turcia.

Procurorul general interimar Eduard Harunjen și directorul SIS Mihai Bălan au precizat joi, 17 noiembrie, la o conferinţă de presă, că întregul personal al consulatului Republicii Moldova la Istanbul este bănuit de implicarea în acte de corupție.

Astfel, potrivit probelor acumulate, consulul ar fi primit bani şi bunuri pe teritoriul consulatului RM din Istanbul în schimbul urgentării şi simplificării unor servicii consulare. Mihai Bălan a menţionat că la Consulatul din Istanbul să eliberau acte de călătorie ”fără ca să se vadă în față persoana respectivă.”

“Am constat că întreg personalul de la Consulatul din Istanbul este implicat în acte de corupţie. Considerăm că diplomaţii de la Istanbul au pierdut vigilenţa şi au uitat că au fost trimişi acolo pentru a proteja interesele Republicii Moldova”, a menţionat Mihai Bălan.

De asemenea, consulul general  mai este bănuit de încălcărea flagrantă a legislaţiei la eliberarea actelor de intrare şi şedere pe teritoriul Republicii Moldova pentru cetăţeni de origine arabă, dar şi de încălcarea regulilor ce ţin de politica privind lupta cu terorismul internaţional.

“Inițial, urmărirea penală viza o schemă de schemă de escrocherie, săvârșită de cetățeni străini de origine arabă, plasați cu traiul în Chișinău, care estorcau bani de la concetățenii lor. Ulterior, în procesul de invetigare s-a intrat în posesia de informații că este implicat activ și Consulatul Republicii Moldova din Istanbul”, a precizat Eduard Harunjen.

Consulul a fost reţinut preventiv pentru 72 de ore, iar acţiunile de urmărire penală continuă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.