Trimite e-mail | Printeaza
Politic
16.11.2016

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova

Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova

Astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect de lege privind modificarea Constituției Republicii Moldova, mai exact a articolelor 135 și 136 din legea Supremă ce vizează activitatea Curții Constituționale.
 
Astfel, potrivit proiectului, judecătorii Curții Constituționale vor putea avea un mandat de nouă ani, fără drept de reînnoire, în loc de un mandat de şase ani cum este în prezent. Documentul prevede şi modificarea componenței Curţii, care va avea şapte judecători, cu unul mai mult decât este acum. De asemenea, se modifică modalitatea de numire a acestora, doi dintre ei vor fi numiți de Parlament, alții doi de către Guvern, încă doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar cel de-al șaptelea de către Președintele Republicii Moldova. Mărirea numărului de judecători în cadrul Curții Constituționale își propune să evite blocajele la enunțarea unei decizii. În acest sens, se aduc exemplele statelor baltice și al României, unde sunt nouă judecători. Iar termenul mandatului este preluat de la România, Lituania și Serbia, unde magistrații Curților Constituționale ocupă fotoliile timp de nouă ani. Se consideră că un mandat fără posibilitatea de reînnoire îl scutește pe magistrat de preocupările pentru prelungirea mandatului.
 
O altă modificare, aprobată în contextul proiectului dat, vizează lărgirea ariei instanțelor ce au dreptul să se adreseze Curţii Constutuţionale pentru a rezolva cazuri excepționale de neconstituționalitate a actelor juridice. În prezent, aceasta este prerogativa Curţii Supreme de Justiţie.  Conform proiectului, se propune ca acest drept să-l obțină toate instanțele judecătorești.
 
Amendamentele respective urmează să fie examinate și votate în Parlament, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus