Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Dorin Chirtoacă, discurs în cadrul seminarului regional ”Participarea cetățenilor – un instrument esențial pentru democrația locală” (video)

   2313

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a participat astăzi la deschiderea seminarului regional „Participarea cetăţenilor - un instrument esenţial pentru democraţia locală". Evenimentul se va desfăşura pe parcursul a 2 zile în capitala Republicii Moldova şi este organizat de Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei. Dorin Chirtoacă a salutat participanții la conferinţă în calitatea sa de edil-șef al orașului, dar și de proaspăt vicepreședinte al Camerei Regiunilor a Consiliului Europei.

În cadrul evenimentului, edilul-şef al Chişinăului a ținut astăzi un discurs, în care a remarcat rolul autoritățile publice locale din Republica Moldova "Autorităţile locale au misiunea de a duce mai departe drapelul democrației, drapelul Europei, pentru ca democrația locală să se consolideze și să aducă cetățenilor pace, stabilitate, stat de drept, democrație, drepturi ale omului și prosperitate", a subliniat Dorin Chirtoacă, afirmând că participarea cetățenilor stă la baza democrației.

"Vocea cetățenilor asigură legitimitatea, fără de care nu poate funcţiona un stat", crede primarul general. Dorin Chirtoacă a mai menționat că statele Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova, mai sunt într-un proces chinuitor de tranziție de la URSS la o democrație europeană adevărată. Cu toate acestea, primarul Chirtoacă consideră că Republica Moldova va avea un trai mai bun, în pofida rezultatelor alegerilor de duminică. "Sunt sigur că vom reuși. Și în ciuda rezultatelor alegerilor de duminică, care, sunt sigur că au șocat mai bine de o jumătate din populație, pentru că cei 48 la sută care au votat pentru candidatul proeuropean, în realitate sunt mai bine de 50% din populația republicii. Ținând cont de faptul că unii nici n-au putut vota. E ca și cum frâna a acționat mai bine decât accelerația la mașină. E o chestiune de moment. Nu poți opri accelerația pe termen lung. Iar frâna nu poate aduce dezvoltare și prosperitate", a concluzionat Dorin Chirtoacă.

Seminarul regional "Participarea cetățenilor - un instrument esențial pentru democrația locală" reunește primari, reprezentanți ai asociațiilor autorităților locale și regionale, membri ai Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei și experți din regiune și din alte state europene.