Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Infografic: Cum au evoluat voturile…

Infografic: Cum au evoluat voturile pentru Maia Sandu în turul II față de primul scrutin

facebook.com/maia-sandu
În cel de-al doilea tur de scrutin, Maia Sandu a avut cu 217,441 mai mulți votanți decât în primul tur, potrivit date­lor pre­zen­ta­te de Comi­sia Elec­to­ra­lă Cen­tra­lă (CEC). Numărul voturilor pentru Maia Sandu a crescut la fel ca și în cazul liderului socialist Igor Dodon în toate regiunile țării. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în diasporă.

Maia Sandu a reușit să atragă în cel de-al doilea tur cu 63,911 mai mulți votanți decât a atras contracandidatul său, Igor Dodon. În țară, lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut cea mai mare creștere în orașul Chișinău, unde a fost votată cu aproape 30 de mii de alegători mai mult decât în turul I. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în sectorul Botanica, cu peste 7000 de voturi mai mult. În Chișinău, Maia Sandu a obținut cel mai mare număr de voturi în sectorul Ciocana  unde a fost votată de 29,788 de alegători, cu 5.444 mai mulți decât în primul tur.

În republică, cea mai mare creștere a fost înregistrată în raionul Orhei, unde pentru Maia Sandu au votat cu aproape 9 mii mai mulți oameni decât în primul tur. Situația este aproape identică și în raionul Călărași, unde candidata PAS a fost votată în turul II de 63.98 % dintre alegători, cu aproape 9 mii de voturi mai mult.

image-2În alte 9 regiuni din țară, Maia Sandu a obținut cu peste 4000 de voturi mai mult în turul al doilea, decât pe 30 octombrie. Acestea sunt raioanele Hâncești, Cahul, Anenii Noi, Căușeni, Cimișlia, Criuleni, Ialoveni, Strășeni și Ungheni.

Cele mai puține voturi lidera PAS le-a obținut în r. Taraclia și regiunea găgăuză, în ambele tururi. În Taraclia, Maia Sandu a obținut 726 de voturi în turul II, cu 199 de voturi mai mult decât în primul. În regiunea găgăuză numărul votanților a crescut până la 748, cu 136 mai mult comparativ cu primul tur. În cele 2 regiuni, Igor Dodon a obținut un procentaj aproape de maxim.

Cea mai mare creștere a numărului de votanți a fost înregistrată în diasporă, unde Maia Sandu a obținut 86.18 % din voturi. Dacă în primul tur, lidera PAS a obținut 50 999 de voturi, în cel de-al doilea tur numărul votanților s-a dublat.

Bilanțul prezentat de CEC după procesarea tuturor proceselor verbale, ara­tă  că Igor Dodon  a acu­mu­lat 834,080 de votu­ri, ceea ce repre­zin­tă 52.11%, iar pen­tru Maia San­du  au votat 766,593 ale­gă­to­ri, sau 47.89%.

Maria ȘVEȚ, ȘSAJ