„Acum, în cel de-al doilea tur de scrutin, votul din diasporă a fost cea mai mare neregulă. ­­Guvernului trebuie să îi fie ruşine că a lăsat cetăţenii în frig în stradă fără buletine de vot. Şi guvernul trebuie să îşi asume răspunderea. Obligaţia guvernului e să asigure tuturor cetăţenilor posibilitatea de a vota. Această situaţie de la Londra, de la Paris, din Ambasada de la Bucureşti, de la Dublin, din Italia, unde oamenii au rămas în stradă, neputând vota, această situaţie a ajuns ieri şi ajunge astăzi pe masa tuturor cancelariilor occidentale. Preşedintelui Franţei i se va spune că a existat un incident acolo, fiindcă situaţia în Europa este tensionată cu terorismul, cu riscurile de securitate existente. Şi atunci, fiţi siguri, fiecare prim-ministru, fiecare preşedintele pe al cărui stat a existat această nelinişte este informat şi i se va spune că în interiorul Uniunii Europene cetăţeni ai Republicii Moldova au rămas în faţa ambasadelor fără buletine de vot”, a declarat deputatul european la Europa Liberă.

Siegfried Mureşan, care a fost membru în echipa de observatori a Parlamentului European la alegerile prezidenţiale din RM, spune că a anticipat problema privind votul din străinătate, dar CEC a aplicat greşit legislaţia.

„Am trimis o scrisoare Comisiei Electorale Centrale, înainte de primul tur, şi am întrebat: „Cum aţi definit numărul de secţii din străinătate?”. Şi mi-au răspuns: „Pe baza persoanelor înregistrate şi a persoanelor care au votat în trecut”. Ştiu ce spune legea, însă au aplicat-o greşit. Trebuiau să ştie că sunt mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate acum, decât în trecut. Şi nu ajunge să creşti numărul cu cinci secţii din 2014 până acum, fiindcă sunt, pur şi simplu, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova în străinătate şi dornici să voteze. De aceea, vreau să spun următorul lucru, am anticipat această problemă, autorităţile nu au făcut nimic. Comunicatul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova este o obrăznicie, nu tratează problema deloc. Şi de aceea, cer demisia preşedintelui Comisiei Electorale Centrale şi a ministrului Afacerilor Externe, fiindcă era clar că interesul oamenilor va fi mare şi nu au făcut ceea ce trebuie ca oamenii să poată vota”, a accentuat deputatul european.

„Aduceţi-vă aminte şi în România, Victor Ponta, după ce a ţinut românii la coadă, a aflat toată Europa în 2014, nu a mai fost primit în niciuna din marile cancelarii europene. Deci, guvernul este într-o situaţie dificilă, toată lumea în Europa ieri şi astăzi a aflat că nu a organizat bine aceste alegeri în străinătate şi guvernul trebuie să acţioneze. Dacă aş fi prim-ministrul Republicii Moldova, astăzi i-aş spune ministrului Afacerilor Externe: „Mulţumesc, domnule ministru, la revedere”. Acest guvern trebuie să acţioneze, vorbe nu ajung, fiindcă a pierdut încrederea partenerilor. Iar dacă nu o recâştigă, va fi rău pentru cetăţenii Republicii Moldova, că un guvern, în care partenerii internaţionali nu au încredere, nu poate obţine maxim pentru oameni în negocierile internaţionale pe care le poartă”, a conchis deputatul european.