„Pădurile” de alge sunt în pericol din cauza încălzirii globale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Pădurile” de alge marine riscă să dispară din cauza creșterii voracității peștilor în contextul încălzirii apelor ca urmare a schimbărilor climatice, au informat marți surse academice, relatează EFE.

Un grup internațional de oameni de știință a analizat diverse date, care includ înregistrări video realizate între 2002 și 2012 în apropierea parcului marin Solitary Islands Marine Park, situat în statul australian New South Wales și la circa 530 kilometri nord de Sydney.

Cercetările au pus în evidență faptul că, în acel deceniu, temperatura apei a crescut cu 0,6 grade, a semnalat universitatea UNSW (University of New South Wales) din Australia, într-un comunicat.

În aceeași perioadă, pădurile de alge au dispărut și s-a triplat numărul peștilor tropicali și subtropicali care se hrănesc cu aceste plante.

Studiul a concluzionat că temperaturile înalte au un impact direct asupra algelor, dar și unul indirect, sub aspectul apetitului peștilor, care sunt în stare să termine toate algele.

În plus, schimbările climatice au făcut ca peștii de apă caldă să înceapă să invadeze zone temperate și să desființeze „pădurile” de alge, care constituie habitatul unei mari varietăți de specii marine, inclusiv moluște și crustacee.

„Studiul nostru arată că excesivul consum din partea acestor pești are un profund impact, a declanșat dispariția ‘pădurilor’ de alge și distrugerea recifelor”, a spus Adriana Vergés, de la Institutul de Științe Marine al UNSW.

„Creșterea numărului peștilor care consumă plante în contextul încălzirii reprezintă o amenințare importantă pentru ecosisteme atât în Australia, cât și în întreaga lume”, a adăugat Adriana Vergés.

Pe lângă oamenii de știință de la UNSW, la acest studiu au participat cercetători de la diverse organisme și universități din Australia, Spania (Centro de Estudios Avanzados de Blanes, CEAB) și Singapore.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...