Nicu Popescu: Eu aș fi mult mai preocupat în acest moment de alegerile parlamentare de peste doi ani

popescu
Foto: Europa Liberă

Nicu Popescu este senior analist la Institutul de Studii de Securitate al Uniunii Europene și specialist în relațiile UE-Rusia, într-un interviu pentru contributors.ro, spune că Maia Sandu a obținut cel mai mare rezultate pe care l-a obținut vreodată un candidat de centru-dreapta în cadrul alegerilor din Moldova, de asta ar fi mult mai preocupat de alegerile parlamentare care au loc în 2018.

Un scor mai mare decât în apogeul guvernării pro-europene cu Vlad Filat

„Victoria lui Dodon vine să confirme o realitate politică a unei tendințe din opinia publică, tendința mai veche. Plus, în baza datelor din primul tur, exista un decalaj mare între Maia Sandu și Igor Dodon. Este un rezultat regretabil, dar nu surprinzător. Dar, mă întreb dacă nu cumva rezultatul foarte bun obținut de Maia Sandu nu este mult mai surprinzător decât al lui Dodon. Dacă ne uitam pe partea de centru-dreapta a eșicherului politic vom vedea că Maia Sandu a obținut cel mai înalt scor electoral dintre cele obținute vreodată de o forță sau de vreun candidat din Republica Moldova de centru dreapta. Chiar în apogeul guvernării pro-europene, Vlad Filat, în alegerile din 2011, avea sub 30 la suta. Maia Sandu a reușit această performanță fără televiziuni, fără a avea un partid, fără a apărea în zeci și sute de fotografii cu lideri europeni, fără a fi fost într-o poziție vizibilă de stat, fără finanțări substanțiale. Rezultatul ei electoral este fără precedent în istoria forțelor de centru dreapta, liberale, pro-europene din Republica Moldova” spune Nicu Popescu.

rezultate-finale1t2

Accentul pe alegerile parlamentare din 2018

„În condițiile Republicii Moldova postul de președinte este un post influent, dar fără o majoritate în Parlament președintele nu poate face schimbări majore în modul în care e guvernată țara. Evident, a fi președinte oferă vizibilitate și șanse pentru Dodon de a impune un nucleu pentru o viitoare majoritate parlamentară, peste doi ani. Deci nu este un post irelevant, dar, până la urmă, adevărata schimbare de putere nu a avut loc acum. Ea poate avea loc peste doi ani, dacă Igor Dodon reușește să obțină o majoritate parlamentară. Nu este un lucru garantat, dar există acest risc. Eu aș fi mult mai preocupat în acest moment de alegerile parlamentare de peste doi ani” mai adaugă Nicu Popescu.

Întreg interviul îl citiți pe contributors.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente