Votul în Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia.

În turul doi alegătorii din UTAG au fost mult mai activi decât în turul întâi al alegerilor prezidenţiale. Dacă pe 30 octombrie acolo au votat 52 de mii de alegători, în turul doi la urne s-au prezentat 67 de mii de alegători, diferenţa fiind de 15 mii de voturi, ceea ce constituie aproape 1% din numărul total de voturi valabil exprimate.

Votul în regiunea transnistreană

Modul în care a fost organizată participarea la vot a alegătorilor din stânga Nistrului la fel ridică anumite semne de întrebare. Potrivit datelor preliminare oferite de Comisia Electorală Centrală circa 18 284 de persoane au votat pe listele suplimentare în secţiile de vot din Anenii Noi, Dubăsari, Floreşti, Rezina, Ştefan-Vodă şi Taraclia. Pe parcursul zilei de ieri au fost semnalate mai multe situaţii în care alegătorii din stânga Nistrului erau aduşi în mod organizat la secţiile de vot. Voturile transnistrenilor ar constitui peste 1% din numărul total de voturi valabil exprimate, procent care a fost în favoarea lui Igor Dodon.

Votul din diasporă

Atunci când vine vorba de votul diasporei principala întrebare care deocamdată rămâne fără răspuns este câţi alegători din afara ţării nu au reuşit să-şi exercite dreptul de vot pentru că nu le-au mai ajuns buletine de vot? Precizăm că în 11 secţii de vot din străinătate nu au ajuns buletine vot, iar în altele şapte acestea au fost la limită, şi anume în Mestre, Berlin, Bruxelles, Brescia, Montreuil şi altele.

O estimare relativă arată că numărul acestor persoane ar fi de circa 15 mii, ceea ce ar constitui aproape 1% din numărul total de voturi valabil exprimate. Acest procent ar fi mers în favoarea candidatului de dreapta, Maia Sandu, dacă pornim de la premisa că în acele secţii unde s-au epuizat toate buletinele de vot majoritatea covârşitoare dintre alegători - peste 85% - au votat pentru Maia Sandu. 

Procese verbale eronate

Până la această oră au fost constatate mai multe situaţii în care datele prezentate de CEC nu corespund cu cele din procesele-verbale, mai exact fiind vorba de inversarea rezultatelor. Din lista localităţilor unde rezultatele au fost inversate se numără: Leuşeni, Copceac, Nisporeni.

De menţionat că şi misiunea Promo-LEX a depistat un număr între 30 şi 59 de procese verbale eronate.

Localităţile cu primari PD unde învingător a ieşit Dodon

Deşi conducerea Partidului Democrat şi-a declarat susţinerea în alegerile prezidenţiale pentru candidatul pro-european Maia Sandu, rezultatele scrutinului arată că în localităţile conduse de primari democraţi învingător a ieşit socialistul Igor Dodon. Aici găsiţi 10 astfel de localităţi.

Agora