CC menţionează într-un comunicat că doar după soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea poate confirma sau infirma alegerile prezidenţiale de ieri.

„Din prevederile legale în vigoare rezultă explicit că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii Constituţionale. La rândul său, Curtea va putea să se pronunţe asupra confirmării rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun”, se arată în comunicat.

De menţionat că mii de moldoveni de peste hotare, care nu au putut să-şi exercite dreptul de a alege din lipsă de buletine, au depus contestaţii în care se plâng că autorităţile le încalcă dreptul la vot.

„Considerăm că deschiderea unui număr atât de mic de secţii de votare în ţara în care ne exercităm dreptul la vot nu este legitimă. De asemenea, plafonarea numărului buletinelor de vot în Codul Electoral nu este corectă şi rigidă şi nu permite ajustarea acestui număr atunci când există suficiente date în acest sens”, se spune în contestaţii.