Luni, 14 noiembrie, Luna va ajunge cel mai aproape de Pământ, evenimentul având loc ultima dată în 1948. Perigeul Lunii va avea loc la 13:23, însă fenomenul va fi observat în timpul nopţii dacă cerul va fi senin.

Fenomenul, însă, nu este extrem de rar, dar cel viitor va fi impresionant deoarece Luna nu a mai trecut atât de aproape de Pământ de 70 de ani. Următoarea dată când va putea fi observată va fi în 2034.

Deşi omenirea nu a mai ajuns pe Lună de 44 de ani, sonda spaţială lunară Reconnaissance a NASA orbitează în jurul satelitului natural, trimiţând la sol imagini şi informaţii despre Lună. ,,Îmi place să cred că Luna este un alt continent al Pământului,'' a declarat cercetătorul NASA Noah Petro.

SUPERLUNA. Cercetările recente sugerează că Luna s-a format ca un amestec din materialele Pământului. de asemenea cercetarea obiectelor care au lovit Luna oferă informaţii despre primele zile ale Pământului. „Toate craterele de pe Lună ne pot oferi informaţii despre obiectele care au lovit Pământul în acele vremuri,'' a declarat Pedro.

Deşi nu există dovezi că Super-Luna va influenţa comportamentul oamenilor sau al animalelor, aceasta va avea efecte asupra mareelor.

Modul în care vei observa Super-Luna depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numeşte "iluzia Lunii": când Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci când în faţa celui care priveşte se află pomi, clădiri sau alte obiecte.

Dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.